На Золотоніщині активізувалися телефонні шахраї

На Золотоніщині активізувалися телефонні шахраї

Золотоніська місцева прокуратура закликає місцевих жителів бути обачними та звертає увагу на те, що останнім часом на території міста і району зафіксовано непоодинокі випадки шахрайства. Про це «Новій Добі» повідомили у Золотоніській міжрайонній прокуратурі.

Шахраї вдосконалюють схеми обману, вигадують нові історії, аби налякати або ввести людей в оману і змусити їх до швидких і непродуманих вчинків.
Потерпілими найчастіше стають особи, яких легко переконати, схилити до дій, які сприятимуть досягненню злочинної мети шахраїв.
Одним з найпоширеніших видів обману є вимагання грошей за звільнення родичів та близьких.

Зафіксовані випадки, коли шахраї представлялися працівниками міліції та повідомляли потерпілим, що їх родичі нібито затримані за скоєння злочину (ДТП, збут наркотиків тощо), а за «сприяння у звільненні їх з-під варти та позитивне вирішення питання з кримінальною справою» вимагали у людей перерахувати гроші через банківські термінали та електронні платіжні картки. При цьому вказували вірні імена, прізвища тощо.

Практика свідчить, що мало хто з потерпілих робить спробу вирішити питання законним шляхом, а відразу, не роздумуючи, здійснює переказ коштів на вказаний шахраєм рахунок.

З метою уникнення подібних випадків, дотримуйтесь таких порад:

– попередьте своїх рідних та будьте з ними на зв’язку;

– якщо вам телефонують незнайомці, не панікуйте, не поспішайте шукати гроші, а перш за все, зателефонуйте своїм рідним та близьким (про яких ішла мова) і дізнайтеся, де вони знаходяться і чи дійсно потребують допомоги;

– зателефонуйте до міліції та з’ясуйте обставини справи.

Часто зловмисники вдаються до шахрайства за допомогою мережі Інтернет, а саме: купівля товарів, розміщених на дошках оголошень, в Інтернет-магазинах, на Інтернет-аукціонах, по системі знижок та передоплати коштів за замовлений товар.

Попередженням даного виду шахрайства є проведення розрахунку тільки після отримання замовленого товару та перевірки його якості.
Щоб не стати жертвою шахраїв, важливо:

– використовувати тільки відомі Інтернет-магазини й Інтернет-аукціони, які мають певну репутацію;

– використовувати ресурси, до послуг яких вдавалися знайомі, родичі (які отримали замовлений товар і у них немає скарг на нього);

– використовувати тільки ті Інтернет-ресурси, де оплата товару здійснюється за допомогою платіжної картки, а не електронного гаманця. Особу набагато важче ідентифікувати за розрахунковим рахунком платіжної картки, ніж за номером електронного гаманця;

– використовувати для отримання й оплати замовленого товару послугу накладного платежу.

Золотоніська місцева прокуратура звертається до громадян з проханням бути уважними і обережними та не вірити невідомим людям, не повідомляти їм конфіденційну інформацію без тих чи інших підстав, не перераховувати кошти на сумнівні та не перевірені рахунки в мережі Інтернет.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x