Черкасці спалили російський стяг на знак вшанування героїв Крут

Черкасці спалили російський стяг на знак вшанування героїв Крут

У Черкасах понад сотня містян вшанувала у п’ятницю пам’ять Героїв Крут смолоскиповою ходою. Найбільше було активістів ГО «Сокіл», ВО «Свобода» та цивільного корпусу «Азов». Про це «Новій Добі» повідомляє «Радіо Свобода».

Марш пам’яті Героїв Крут розпочався «молитвою націоналіста». Згодом із плакатами, прапорами та смолоскипами черкащани пройшли центральним бульваром від пам’ятника Богданові Хмельницькому. Дорогою вони скандували патріотичні гасла. Крім вшанування героїв Крут, згадали і полеглих в АТО черкащан.

Біля монумента Тарасу Шевченкові, куди прямувала хода, активісти-свободівці спалили прапор Росії.
«Це не прапор. Це шмата. Це шмата наслідувачів тих, хто заходив у Київ із більшовицькими прапорами. Ця шмата є для нас збірним символом усіх тих, хто в різний час окупував Україну з боку Московії», – пояснив депутат обласної ради, свободівець Юрій Ботнар.

Завершили марш спільним виконанням гімну України.

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції в сучасній Чернігівській області за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном із київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько 400 осіб, тривав 5 годин. 27 юнаків потрапили після бою в полон до більшовиків та були страчені.

У березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди та з поверненням уряду УНР до Києва, Центральна Рада вирішила урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Щороку по Україні урочисто вшановують пам’ять Героїв Крут.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x