Забудова прибережної смуги

Прибережна зона річки Дніпро та Кременчуцького водосховища стає яскравим прикладом нахабності окремих людей, які вирішили, що в цьому житті їм уже все дозволено. Забудова прибережної захисної смуги зростає з кожним роком, і судячи з ситуації, що складається, перепон на шляху в забудови немає.

За даними Кадастрової карти, яка є у вільному доступі лише на території Будище-Свидівської захисної дамби 166 ділянок передані в приватну власність. Загальна площа переданих в приватну власність земель уже сягає 25,0106 га! І це лише за даним, які містяться у вільному доступі. Тобто там зазначені території, на які люди вже отримали державні акти на право власності на землю.

Чинне природоохоронне законодавства встановило прибережну захисну смугу як територію, яка повинна захищати водні об’єкти. До того ж законодавець визначив виключне право громадян та держави на право власності на такі землі. Будище-Свидівська захисна дамба, це не лише територія, яка містить у своєму складі прибережну захисну смугу Кременчуцького водосховища, це перш за все дамба. То б то це вже збудований об’єкт, а точніше гідротехнічна споруда, яка побудована за державні кошти відповідно до проектної документації та має захисну функцію.
І цю територію вже поділили на частини, і навіть якщо там зараз ви бачите не забудовані частини, то можете бути впевненими, це не на довго. Вільних ділянок не залишилось.

В.о. начальника Державної екологічної інспекції у Черкаській області Поліщук С.А. у своїй відповіді на запит громадської організації повідомив, що під час планової перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства в грудні 2015 року ними виявлено лише одне порушення Закону України «Про відходи». Це вважається здійсненням дієвого контролю?

Відповідно до Положення про Державну екологічну інспекцію у Черкаській області на неї покладені обов’язки щодо здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням режиму використання територій прибережних захисних смуг та здійснення будівельних робіт на землях водного фонду.

Виходячи з відповіді Держекоінспекції у Черкаській області вони на цей час самоусунулися від виконання покладених на них обов’язків. Бо ж не помітили під час перевірки 166 ділянок на території Свидівської сільської ради переданих у приватну власність, не побачили й здійснення будівельних робіт на землях водного фонду.
За даними, які стали відомі громадськості, правоохоронними органами проводиться досудове розслідування по факту зловживання службовим становищем головою Свидівської сільської ради за кримінальним провадженням № 12013250020000517. По цьому провадженню розглядаються саме питання незаконної передачі у власність земельних ділянок водного фонду. Проведена судово-технічна земельна експертиза, яка підтверджує факти злочинних діянь сільської голови.

Я буду ініціювати звернення до Державної екологічної інспекції України та Міністерства екології та природних ресурсів України щодо розгляду питання бездіяльності в.о. начальника Державної екологічної інспекції у Черкаській області Поліщука С.А. у питаннях збереження прибережної захисної смуги Кременчуцького водосховища, а також до прокурора Черкаської області з проханням взяти на особистий контроль хід досудового розслідування у кримінальному провадженні стосовно сільського голови села Свидівок. Прошу активну та зацікавлену громадськість підтримати.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x