Протягом 2015 у Черкасах захворюваність на рак дещо знизилась

Протягом 2015 у Черкасах захворюваність на рак дещо знизилась

Щорічно 4 лютого ВООЗ і Міжнародне агентство з вивчення раку (IARC) за підтримки Міжнародного союзу з контролю над раком (UICC) представляють світовій громадськості шляхи полегшення глобального тягаря раку для людства. Рак визначають як неконтрольований ріст та розповсюдження клітин. Він може охоплювати практично будь-яку частину тіла, вторгатися в сусідні тканини і метастазувати у віддалені органи тіла.
Всесвітні дні боротьби з раком у 2016-2018 роках присвячуються можливостям громади і окремо кожної людини попереджати хворобу та протидіяти їй, зменшуючи глобальні негативні тенденції. Багато форм раку можливо попередити шляхом зниження розповсюдженості тютюнокуріння і значну частину – вилікувати оперативним шляхом, за допомогою променевої та хіміотерапії, особливо якщо вони виявлені на ранніх стадіях.

Україна належить до країн, де рівень онкологічної захворюваності й смертності є надзвичайно високим. У нашій державі рак є причиною 15% смертності і поступається за показниками тільки серцево-судинним захворюванням. Щороку в Україні виявляють більше 160 тис нових випадків онкологічних захворювань, з них більше 80 тис мають летальні наслідки. На диспансерному обліку сьогодні перебуває більше 1 млн онкологічних хворих. У структурі захворюваності та смертності від раку в чоловічого населення перші рангові місця посідають злоякісні новоутворення легенів, шлунка, передміхурової залози, у жінок – рак молочної залози, шлунка і рак яєчників.
У Черкасах станом на 01.01.2016 року в медичних закладах на диспансерному обліку знаходиться 9137 онкологічних хворих (2014 р. – 8660). У 2015 р. захворюваність на 10 тисяч населення дещо знизилась – 37,25 (2014 р.- 37,6), зросла смертність на 10 тисяч населення – 21,23 ( 2014 р. – 20,2 %), збільшилась занедбаність онкологічних захворювань – 24,9%( 2014 р.- 23,45). Провідними в структурі онкологічної захворюваності залишаються рак молочної залози, порожнини рота, щитоподібної залози, шийки матки, які складають найбільшу питому вагу у візуальній занедбаності. Про це «Нова Доба» дізналася в КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я» ЧМР

Основними причинами виникнення раку є:
– фізичні канцерогени (ультрафіолетове, іонізуюче випромінювання та ін.);
– хімічні канцерогени (азбест, компоненти тютюнового диму, афлатоксини, миш’як та інші забруднювачі харчових продуктів і питної води);
– біологічні канцерогени (інфекції, викликані деякими вірусами, бактеріями або паразитами, та ін.).

Основними чинниками ризику розвитку онкологічних захворювань є також:
вживання тютюну, алкоголю, нездорове харчування, хронічний стрес, інфекції, у тому числі викликані вірусами гепатиту В або С і деякими типами вірусу папіломи людини, і навіть вік людини. З віком захворюваність раком різко зростає, найімовірніше, через накопичені з роками ризики розвитку деяких онкологічних захворювань. Загальне нагромадження ризиків збільшується тенденцією до зниження ефективності механізмів відновлення клітин у міру старіння людини.

При ранній діагностиці та відповідному лікуванні третина ракових захворювань успішно виліковується. 30% всіх захворювань на рак можна попередити за умови утримання від паління тютюну, помірного вживання алкоголю, дотримання здорового харчування, занять спортом та профілактиці інфекцій, що зумовлюють рак.

Вакцинація від вірусу папіломи людини (ВПЛ) дівчаток-підлітків старше 12 років до початку статевого життя є фактично єдиним засобом попередження онкологічного захворювання – раку шийки матки.

Тому черкащан закликають зробити все можливе для зменшення ризику виникнення онкологічних захворювань. А саме: хоча б раз на рік проходити профілактичні огляди, флюорографію, ендоскопічні дослідження та інше. Адже вчасно діагностований рак виліковується у переважній більшості випадків.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x