Зміни в МВС України слідами Грузії

Зміни в МВС України слідами Грузії

Зміна старої радянської міліції на «Нову поліцію» – нові підходи до набору персоналу, масштабні переатестації, підвищення зарплат, покращення матеріально-технічного становища і, звісно, «підвищення довіри громадян». Саме такі метаморфози переживають наші сусіди з пострадянських країн протягом останнього десятиліття. Нині в Україні впровадження реформи у самому «розпалі». У частині обласних центрів «оновлені» партульні розпочали виконувати свої обов’язки. У Черкасах полісмени «вийдуть на дороги» вже за місяць. Огляд успіхів та провалів «поліцейської» реформи в Грузії, основні відмінності Нової поліції від старої міліції, цікавинки від учасників процесу відбору поліцейських, а також враження, сподівання і плани самих нових патрульних читайте в блозі.

Реформа правоохоронних органів назрівала вже давно, але невідворотною стала після Революції Гідності. Побиття мирних протестувальників та журналістів на Майдані Незалежності в Києві, жорстокі розгони під час «штурмів адміністрацій» в інших містах, і зокрема в Черкасах, масові арешти, розстріли і знущання, до яких були причетні працівники сумнозвісного і вже розформованого спецпідрозділу «Беркут». Після всього цього поняття «Міліція з народом», що стало одним із гасел «Помаранчевої революції», у свідомості українців почало віддавати гіркою іронією. Врятувати ситуацію, підняти рівень довіри і повернути престиж професії мала реформа. Оскільки показник довіри після аналогічної реформи значно зріс у Грузії (з 4 до 84%), велосипед вирішили не винаходити. І консультантів теж узяли звідти. Автор революційних перетворень у грузинському МВС Ека Згуладзе тепер працює в українському Кабміні, допомагаючи адаптувати положення грузинської реформи до українських реалій.

Зміни в МВС України слідами Грузії

Ось 7 основних новинок, які зробили реформу грузинської поліції не лише радикальною і масштабною, а й досить ефективною:
Нові люди
Нові поліцейські в Грузії взагалі не були поліцейськими, на їхню підготовку витратили всього тиждень.
За час реформи з органів МВС Грузії було звільнено понад 60 000 співробітників із 90 000. На місце звільнених принципово не брали колишніх працівників правоохоронних органів і навіть громадян з юридичною освітою.
Після масового звільнення працівників ДАІ та протягом трьох місяців дорожню ситуацію в Грузії узагалі ніхто не регулював.

Нова техніка
Кожен міліціонер отримав ipad. Враховуючи те, що в Грузії всюди є 3G, кожен поліцейський може підключитися до баз і поліпшити працездатність. Усі машини обладнані технічними засобами, що дозволяють перевірити будь-який автомобіль або особу затриманого. У машинах встановлені камери, розмови екіпажу записуються, поліцейські мають право затримувати й опитувати людей тільки в певному секторі огляду камери своєї машини.

Нова зарплата
За роки реформи зарплата грузинських поліціянтів зросла в 15-40 разів. Зараз дільничний заробляє від 300 до 500 доларів, патрульний – від 600 до 1 000, начальники відділів і детективи – до 2 000. Окрім того, кожен має медичну страховку та застрахований на випадок загибелі або каліцтва.

Нові методи боротьби зі злочинцями
У результаті реформи в Грузії був знищений нелегальний ринок збуту, суворо взялися за ломбарди. Після цього випадки крадіжки мобільних телефонів траплялися двічі-тричі на рік. Зі злодіями обходилися жорстко, часом навіть занадто. При наданні опору під час затримання з ними не церемонилися – завдання взяти живими не переслідували. За злодіями почалося полювання, в результаті чого на території Грузії зараз залишилося приблизно з десяток «злодіїв у законі» – всі вони перебувають у в’язницях.

Нове фінансування
За підтримку реформи поліції взявся приватний сектор Грузії, створивши спеціальний фонд. Він фінансував не лише матеріально-технічні потреби, а й перші шість місяців платив зарплати патрульної поліції. А протягом чотирьох років економіка країни вийшла з тіні, бюджет Грузії зріс у 20 разів.

Новий комплексний підхід
Під час комплексної реформи поліції паралельно реформувалися прокуратура і судова система. У Грузії була створена незалежна Рада юстиції (наш аналог Вищої ради юстиції) – 9 із 15-ти членів ради вибираються самими суддями. В Україні – лише 3 із 20-ти.

Нова система навчання
Докорінно перебудували також систему спеціальної освіти. На базі декількох шкіл МВС у Тбілісі була відкрита Поліцейська академія. Спецкурс в Академії – обов’язкова умова для працевлаштування в поліції. Щоб стати детективом або криміналістом, до Академії потрібно вступати вже з вищою юридичною освітою. Для служби в патрульної поліції диплом вузу не обов’язковий. Будь-яке підвищення по службі – тільки після курсу перепідготовки. Конкурс у школу – понад 10 осіб на місце.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x