Закривати не можна залишити

Закривати не можна залишити

До журналістів газети «Нова Доба» звернулися працівники Другого пологового будинку Черкас. Лікарі стверджують, що у зв’язку з відкриттями перинатального центру в Черкасах (яке заплановано на березень цього року) пологовий можуть закрити, розмістивши на його базі шкірвендиспансер або ж диспетчерську «швидкої допомоги». Натомість директор Департаменту охорони здоров’я та соціальної політики виконавчого комітету Черкаської міської ради Олег Стадник запевняє, що такі заяви – маячня, а найбільші зміни, які можуть очікувати пологовий, це скорочення ліжкомісць та, відповідно, штату.
Журналісти «НД» відвідали нараду, на якій працівники обох пологових будинків та Олег Стадник намагалися розставити всі «крапки на і» в ситуації, що склалася. Позиції кожної зі сторін пропонуємо на розсуд наших читачів.

Закривати не можна залишити

Заступник головного лікаря з поліклінічного розділу роботи КЗ «Черкаський пологовий будинок «Центр матері та дитини» (база №2), лікар-акушер вищої категорії Василь Габро:
– У січні минулого року наш пологовий відсвяткував свій тридцять перший «день народження». Проте ось уже 5 років, як його намагаються закрити, а останнім часом чиновники взялися за це ще активніше.
Чому був побудований це пологовий будинок? Тому що у 1986 році в пологовому на Чехова спалахнула епідемія й померло 13 немовлят. Цей пологовий, якому більше 50 років, вирішили «розвантажити» і побудувати ще одну базу. Якщо породіль із нашого закладу знову перевести на Чехова, то спалах епідемії неминучий. Окрім того, що це буде незручно для самих породіль (адже тоді замість однієї-двох породіль у палатах буде по троє-четверо), медицина буде не наближатися, а навпаки – віддалятися від пацієнта. Слід зауважити, що перинатальний центр, який відкривають уже 2 роки поспіль і вже вклали туди 110 мільйонів, прийматиме лише вагітних із патологіями чи немовлят із певними ускладненнями. Куди ж тоді подітися іншим породіллям? До того ж щороку наш заклад виходжує по 8-9 дітей, які народилися з вагою до 1 кілограма, адже має все необхідне обладнання, що коштує близько мільйона гривень.
Слід зауважити, що штат перинатального вже набраний, і жодної ставки для наших працівників там не буде. Закривши одну з баз, ми віддалимо наданння послуг від споживача, адже породіль доведеться везти на 10-15 кілометрів далі, в Соснівку. У нас, наприклад, було два випадки «відшарування плаценти» у породіль. Ми рятували цих жінок за крок від смерті. А якби довелося везти їх? Як вони пережили б дорогу? В інших обласних центрах, населення яких приблизно ж таке, як і в Черкасах – Чернівцях, Кіровограді, Луцьку, Вінниці, – по два пологових будинки, перинатальний центр, кафедра, тобто по 3-4 бази. Чому ж ми повинні мати менше?
Разом із тим на наш пологовий будинок уже 5 років не виділяють ніяких коштів: ні на закупівлю меблів, ні на ремонти, ні на обладнання. Ось уже кілька місяців поспіль робимо ремонт у коридорі, бо просто немає коштів.

Закривати не можна залишити

Головний лікар КЗ «Черкаський міський пологовий будинок «Центр матері та дитини» ЧМР Володимир Зеленько:
– Доводилося чути закиди щодо того, що база №1 побудована на місці скотомогильника. Я народився в Черкасах, такі факти мені невідомі й жодним документом це не підтверджено. Я не думаю, що нині, в 2016 році є сенс говорити про 80-ті роки (коли відбувся «спалах» смертності серед немовлят – авт.), але на базі №1 я це особисто можу довести за допомогою документівж. Так, у 1985 році на єдиній базі народжувалося 4,5 тисячі дітей. Зараз у пологовому будинку (об’єднаному) народжується 3 200 дітей.
На той час вважалося, що у пологовому будинку зробити перинатальну смертність нижче 18 (у розрахунку на 1 тисячу народжених – авт.) – це значить тільки брехати. На сьогодні ми не приховуємо таких випадків, і показник по обох базах – 7,2, а за минулий рік – 5,4. Це показник середній по Україні, і я думаю, що нам варто орієнтуватися на ці показники, а не на скотомогильники.

Закривати не можна залишити

Директор Департаменту охорони здоров’я та соціальної політики виконавчого комітету Черкаської міської ради Олег Стадник:

– Якщо хтось вважає, що перенесення пологового на іншу базу можливе, то він, напевне, дивиться фільми про Коперфільда. Перенести цілу жіночу консультацію з обладнанням неможливо, тому обидві бази Черкаського центру матері та дитини залишаться на своїх місцях. Змінювати щось у їхній роботі у плани міської влади не входить. Хочу сказати, що такі нововведення входять у плани обласного Департаменту здоров’я, і в грудні в пологовому №2 уже були їхні представники. Але вони не мають повноважень на такі дії, бо це власність міста.
Що я можу сказати стосовно гінекологічного відділення? Кількість ліжок, які ми маємо зараз у гінекологічних відділеннях, задовольняє потребу міста, скорочувати їх немає потреби. Щодо переведення «швидкої» на базу другого пологового – теж не бачу ніяких перспектив. На мою думку, краще було б перевести «швидку» на базу лікарні в селі Червона Слобода.
Єдине, що вже підлягало обговоренню, – скорочення кількості пологів у зв’язку з відкриттям обласного перинатального центру, що заплановано на березень поточного року. Але то вже стане зрозуміло з часом. Якщо там буде краще й певна частина пацієнтів підуть туди, тоді, ймовірно, доведеться скоротити штат і кількість ліжкомісць у черкаських пологових будинках.
І щоб ніхто не говорив, що на Другий пологовий виділяється мало грошей, я готовий назвати конкретні цифри.
Наприклад, у 2012 році у ремонт та реконструкцію першої бази було вкладено 0 гривень, а в ремонт другої – 100 тисяч гривень. На ці гроші було зроблено капітальний ремонт входів з облаштування пандусів (45 тисяч), капітальний ремонт приміщень туалетів для використання осіб з особливими потребами (30 тисяч), здійснена реконструкція системи електропостачання з встановленням джерела автономного енергоживлення (33 тисячі – підготовка проектної документації). У 2014 році відбувся капітальний ремонт господарчого корпусу першої бази на 223 тисячі, а друга отримала системи електропостачання з встановленням джерела автономного енергоживлення на 484 тисячі – вдвічі більшу суму. У 2015 році відбувся капітальний ремонт першої бази – 1 310 гривень, закінчення ремонту покрівлі жіночої консультації гінекологічного корпусу другої бази – 1 мільйон 431 тисяча. Ремонт ліфтів: 2012 рік – по першій базі – 30 тисяч, по другій – 0;
2014-ий – по першій базі – 26 тисяч, по другій – 0; 2015 рік – по першій – 0, по другій – 93 тисячі.
Несправедливі претензії також і стосовно того, що другу базу утискають у питанні зароблених грошей. Є спеціальний рахунок, на якому в 2013 році по базі №1 – 89 тисяч, по базі №2 – 63 тисячі, 2014 рік – база №1 – 49 тисяч, база №2 – 50 тисяч. Це всі офіційні дані бухгалтерського обліку та звітності.

Закривати не можна залишити

Оскільки позиції наших співрозмовників полярні, «Нова Доба» й надалі слідкуватиме за розвитком подій.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x