25 січня – Тетянин день

25 січня – Тетянин день

Свято це родом із Санкт-Петербурга, але довгий час воно святкувалося лише в Москві. Саме в Тетянин день, 12 (25 по Григоріанскому календарю) січня 1755 року, імператриця задовольнила прохання графа Івана Шувалова про відкриття в Москві університету, про що і підписала відповідний указ. А великомучениця Тетяна стала небесноу патронесою закладу.

Навмисно так вийшло чи ні — сказати складно. Але вийшло символічно: великомучениця Тетяна завжди вважалася заступницею студентів. Походила вона із знатної римської сім\’ї, батько дівчини був християнином і виховав її відповідно.

Було це в III столітті нашої ери — в часи переслідувань християн. Тетяну схопили і катували — а вона лише молилася за своїх катів. Тортури не приносили дівчині ніякої шкоди. Навіть голодний лев, випущений з клітки, ліг біля її ніг і замугикав як кошеня. Побачивши таке, мучителі зрозуміли багато … І самі стали християнами.

Тетянин день спочатку відзначався в Москві. Відзначався широко, з розмахом: після короткої офіційної церемонії в університеті в місті починалися масові народні гуляння. Але потім, коли університети з\’явилися у багатьох містах, Тетянин день став святом всіх студентів, про що був виданий відповідний імператорський указ.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x