Людей поважного віку запрошують на навчання в Черкасах

Людей поважного віку запрошують на навчання в Черкасах

Навчатися ніколи не пізно. У Черкасах людей поважного віку та й взагалі, усіх охочих запрошують здобувати знання. З лютого в обласному центрі розпочнуться відкриті заняття Народного університету за програмою «Освіта упродовж життя – шлях до розвитку громади». Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

У європейських країнах дуже поширена освіта упродовж усього життя. Історія Народних університетів починається з Голландії з 19 століття. У Німеччині працюють 924 народні університети, у яких займаються понад 20 мільйонів людей. У Черкасах подібні заняття хочуть організувати на базі бібліотечної системи, зокрема бібліотеки імені Лесі Українки. Тематика таких занять буде різною: інформаційні технології, юриспруденція, психологія, громадянські права, іноземні мови та багато іншого. Та найголовніше – це вивчення питань громадянської освіти, залучення людей поважного віку до роботи в громаді, з громадою та на користь громаді. Усі заняття проводитимуться на безоплатній основі.

– Оплачується навчання в Народному університеті за кордоном діє за такою схемою: третину дає місто, третину держава, а третину оплачує сам студент, – розповідає координатор Народного університету Сергій Мордвінов. – Коли я повернувся в Україну з Німеччини, де ознайомлювався з роботою такого навчального закладу, вирішив відкрити такий Народний університет.
За словами пана Сергія, саме в Народному університеті в Німеччині він вивчав німецьку мову.

Людей поважного віку запрошують на навчання в Черкасах

Навчання в Черкасах розпочнеться з 9 лютого лекцією «Безперервна освіта – веління часу», яку прочитає професор з ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Тимофій Десятов. Перші лекції проводитимуться на базі бібліотеки імені Лесі Українки, якщо ж попиту буде більше, то є можливість проводити такі заняття й у інших міських бібліотеках. Та й тематика лекцій може бути різною, залежно від інтересів слухачів.
Проект неформальної освіти, за словами Марини Бакланової, директора департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради, розрахований на людей будь-якого віку. Основною метою занять є розвиток громадянського суспільства та здобуття містянами певних навичок.

– Наша організація – це, по суті, школа волонтерів, які б змогли надалі працювати в громадських організаціях, – підкреслює Марина Леонідівна.
Системи фінансування Народного університету на сьогодні обговорюється. Поки що місто зараз надає приміщення для занять, щоб побачити скільки є охочих, а далі вже йтиметься про виділення фінансів з бюджету чи залучення грандових коштів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x