У 2016 році черкасці сплачуватимуть за свою нерухомість за минулорічними ставками

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачують фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. Оподаткуванню підлягає загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.
Жителі м. Черкаси – громадяни та фізичні особи – підприємці – у 2016 році сплачуватимуть податок за житлову та нежитлову нерухомість за ставками, визначеними на 2015 рік згідно з рішенням Черкаської міської ради від 22.01.2015 року № 2–672 «Про затвердження Положень та ставок місцевих податків і зборів на території міста Черкаси». Про це під час брифінгу повідомила заступник начальника Державної податкової інспекції у м. Черкасах Анна Білик.

«Згідно з цим рішенням, розмір податку на нерухомість для черкасців становить 1% від мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2015р., за 1 кв. м., тобто – 12 грн.18 коп. за 1 кв. м. Податок нараховується не за всю площу, а лише за ті метри, які перевищують пільговий розмір», – зазначила Анна Білик.

Про це «Нова Доба» дізналася в ДПІ у м. Черкасах.

Відповідно до вказаного рішення, не оподатковується об’єкт (об’єкти) житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, такої площі:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;
б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 250 кв. метрів;
в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 370 кв. метрів.
Наприклад, за квартиру, площею 135 кв.м. сума податку становитиме 182,70 грн. Розраховується він наступним чином: 135 кв.м. – 120 кв.м. = 15 кв.м.; 15 кв.м.х12,18 грн.= 182,70 грн.
Цим же рішенням звільнено від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, об’єкти нежитлової нерухомості некомерційного призначення фізичних осіб, які знаходяться виключно в межах присадибних ділянок.

Громадяни сплачують податок на нерухомість один раз на рік. До 1 липня 2016 року за місцем їх податкової адреси (місцем реєстрації) буде направлено або вручено податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку з зазначенням відповідних платіжних реквізитів. А сплатити цей податок необхідно протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. Фактично, в поточному році для громадян-власників житла граничний термін сплати податку на нерухомість настає 28 серпня 2016року.
Платники податку – юридичні особи у 2016 році сплачуватимуть податок за житлову та нежитлову нерухомість за поточний рік. Вони самостійно обчислюють суму податку і до 20 лютого 2016 року подають до територіальних органів ДФС України за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію. Податок сплачується авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, тобто до 30 квітня, до 30 липня, до 30 жовтня та до 30 січня наступного року.

У 2013 році до місцевого бюджету Черкас надійшло податку на нерухоме майно в сумі 240,3 тис. грн., у 2014 році – 466 тис. грн., у 2015 році – 13,3 млн. грн. Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки є місцевим податком і, відповідно, надходить у розпорядження органу місцевого самоврядування та витрачається на потреби громади.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x