Янукович обіцяє роздати посади лідерам опозиції

Янукович обіцяє роздати посади лідерам опозиції

У ході 3-годинних переговорів Президент пообіцяв лідерам опозиції відправити у відставку Уряд, віддати Яценюку пост Прем’єр-міністра, а Кличку – посаду Віце-прем\’єра з гуманітарних питань. У свою чергу опозиціонери мають умовити Майдан розійтися. Про це повідомляється на офіціному сайті Президента України.

– Завершився більш ніж тригодинний третій етап переговорів, у якому від опозиції взяли участь Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок, Віталій Кличко. Переговори проходили на тлі того, що з боку опозиції домовленості про перемир\’я були порушені. Під час обговорення процесу врегулювання ситуації було констатовано мирний характер дій влади і правоохоронних органів та готовність до пошуку спільних рішень. Також було зазначено необхідність невідкладного звільнення незаконно захоплених приміщень місцевих органів влади та припинення радикальних дій. Було відзначено важливість спільної праці в законодавчій та переговорній площині. Як і під час минулих зустрічей, лідери опозиції, які взяли на себе відповідальність за розширення Майдану, не змогли пояснити, як вони особисто збираються контролювати ескалацію насильства в державі та хто відповість за наслідки закликів до мітингувальників використовувати зброю під час мирних акцій, – говорить Перший заступник Глави АПУ Андрій Портнов.

– Водночас за результатами переговорів сторонами було вирішено. Перше. На пропозицію лідерів опозиції щодо звільнення вже затриманих осіб Глава держави запропонував Генеральному прокурору України вийти з пропозицією до судових органів про зміни запобіжного заходу, не пов\’язані з попереднім ув\’язненням. Для забезпечення цієї пропозиції лідерів опозиції Генеральний прокурор і Міністр внутрішніх справ уже зробили свої заяви, якими запропонували, власне, зробити те ж саме. У зв\’язку з цим, лідери опозиції мають негайно забезпечити повний відхід людей з вулиці Грушевського і припинення будь-яких протиправних дій.

– Наступна пропозиція від опозиції полягала у прийнятті закону про амністію, яким звільнити від відповідальності всіх учасників протестних акцій за весь період політичної кризи. У зв’язку з цим, Президент України погодився на цю пропозицію, і ми вважаємо, що можна було б піти і підтримати фракціями більшості це рішення за умови повного звільнення всіх захоплених приміщень в усіх куточках нашої країни, у тому числі на Майдані Незалежності.

– Наступна пропозиція опозиції полягала в тому, щоб погодити політичне рішення щодо повернення української Конституції від 2004 року. Сторони обговорили питання, пов’язані з технічною реалізацією цього рішення. У зв’язку з тим, що один з лідерів, Олег Ярославович Тягнибок, має свої пропозиції щодо змін до Конституції та інші лідери мають свої пропозиції, ми визначили, що ми можемо спільно створити групу і попросити попрацювати або над змінами Конституції через спосіб прийняття в парламенті, або через механізм Всеукраїнського референдуму. Лідери опозиції зазначили, що механізм Всеукраїнського референдуму, зазначений в законі про референдум, є таким, що підлягає можливим змінам. Наша сторона погодилась на співпрацю в цьому питанні: на створення робочої групи, щодо того, щоб змінити законодавство про референдум і запропонувати, можливо, через такий механізм зміни до української Конституції.

– Наступне. Сторони обговорили можливі зміни до законів, ухвалених 16 січня 2014 року. Ми виходимо з того, що готові внести зміни до цих законів і будемо працювати спільно з нашими політичними опонентами над досягненням компромісу по цих законах і внесенням змін до тих законів, щодо яких ми знайдемо політичний консенсус.

– Наступним питанням була пропозиція наших опонентів щодо компромісу формування нового складу Центральної виборчої комісії. Сторони досягли згоди щодо формування Центральної виборчої комісії на пропорційній основі згідно з тими пропорціями розміру парламентських фракцій, які сьогодні є в парламенті. Також сторони домовились про те, що площі та вулиці міста Києва будуть поступово звільнені як протестувальниками, так і правоохоронцями.

До наведеної інформації Міністр юстиції України Олена Лукаш додала:
– Задля забезпечення широкого громадського діалогу Президентом України викликано на публічні дебати Віталія Кличка, на які той надав свою згоду. Також Президентом України запропоновано посаду Прем’єр-міністра України Арсенію Петровичу Яценюку. У разі згоди останнього зайняти пост Прем’єр-міністра України Президентом України буде прийнято рішення про відставку Уряду. Посаду Віце-прем\’єра з гуманітарних питань Президентом України запропоновано Віталію Кличку. Президент України переконаний, що спільна робота разом з опозицією допоможе державі об’єднатися і провести необхідні реформи для держави і суспільства. Президент України вкотре висловив жаль з приводу всіх трагічних випадків, поранень, жертв конфліктів останніх днів та наголосив на неприпустимості насильства. Ми засуджуємо всі радикальні сценарії та їхні наслідки. Переговори будуть продовжуватися за домовленістю сторін.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x