На Черкащині щепили від поліомієліту більше 45 тисяч дітей

На Черкащині щепили від поліомієліту більше 45 тисяч дітей

З 25 січня в Україні триває третій тур додаткової імунізації проти поліомієліту. Уже щепили 45,5 тисяч маленьких черкащан. Нагадаємо, кампанію розпочали восени у після спалаху захворювання в Україні, зафіксованого на Закарпатті. Нині проблема поліомієліту, який викликає в\’ялий параліч, не подолана у Пакистані, Афганістані, Судані, Магагаскарі. Про це «Новій Добі» повідомили в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Станом на 10 лютого в області проти поліомієліту вакцинували 45 433 дітей віком від 2 до 10 років. Відсоток охоплення склав майже 39%, оскільки цільова група – понад 117 тисяч дітей.

Більше 8-ми тисяч малюків щепили у Черкаській міській лікарні (усього підлягали щепленню понад 26 тис дітей). За добу в цьому лікувальному закладі вакцинують від 300 до 1400 маленьких пацієнтів.

Серед тих, хто відвідував кабінет щеплень Третьої міської дитячої поліклініки Черкас і Наталія Ясько з донечкою. Дівчинці 1 рік і це вже її четверта вакцинація проти поліомієліту.

– Перша була у складі АКДС і всі три тури ми щеплювалися, – каже вона. – Найперше, чому я вакциную свою дитину: тому, що довіряю нашому педіатру. Я точно знаю, що наш лікар не порадить зробити те, що зашкодить. Крім того, мені робили всі щеплення і я жива і здорова.

Найвищий показник щеплень проти вірусу поліо у Маньківському, Золотоніському, Городищенському, Звенигородському, Корсунь-Шевченківському, Смілянському, Христинівському та Уманському районах.

За час проведенян третього туру імунізації в області використано 49 тисяч доз вакцини.

– Хочу подякувати усім батькам, які захистили своїх дітей від небезпечної інфекції, – зазначає начальник відділу надання медичної допомоги дитячому населенню управління ОЗ Черкасткої ОДА Людмила Стрелкова. – Варто наголосити, що поліомієліт викликає в\’ялий параліч, якйи не лікується. І при такому низькому колективному імунітеті проти вірусу, який є в нашій країні, необхідно вживати усіх можливих заходів для боротьби з його поширенням. На початок вакцинальної кампанії у нас в країні було лише 15% щеплених проти полдіомієліту дітей, зараз уже більше 75%. Проте, лише досягнувши рівня 95-ти відсотків, ми зможемо розраховувати на те, що проблема поліомієліту буде вирішена.

Людмила Гаврилівна також додала, що через компрометуючі матеріали у ЗМІ щодо якості вакцини та її впливу на організм дитини під час другого туру, охочих щепити своїх дітей поменшало. Довелося провести потужну просвітницьку роботу, аби заспокоїти мам і татусів.
– Я би радила тим, хто поширює недостовірну інформацію на тему поліомієліту, хто не є фахівцем, критикує тощо, замислитися над тим, чи мають вони право вирішувати долю країни і безпеку її маленьких громадян, – резюмує Людмила Стрелкова.

ПОЛІОМІЄЛІТ – гостре невиліковне інфекційне захворювання, яке викликає парези й паралічі і може призвести до смерті. Передається від людини до людини, через слину та випорожнення, а також заражену воду та їжу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x