Здоровим бути – модно! Формуємо правильні звички: вчимося снідати

Здоровим бути – модно! Формуємо правильні звички: вчимося снідати

Суперечок довкола правильного харчування, різних дієт чи систем харчування сила-силенна. Хтось сприймає здоровий спосіб життя як звичку та правильну харчову поведінку, хтось використовує його лише як інструмент для схуднення чи корекції тіла, а хто просто піддається модним тенденціям, що не може не радувати. Вибір у кожного свій. Думки лікарів щодо того, що ж можна вживати, а що – ні, також дуже різняться. Одні вважають, що можна все і по-троху, в обмежених кількостях. Інші – радикально стоять на тому, щоби вилучити назавжди ті чи інші продукти з раціону. Водночас точаться постійні суперечки щодо кількості прийомів їжі на день. Скільки, чого і як – нумо розбиратися від простого до складного.
Із власного досвіду схуднення майже на 20 кг і переходу на більш правильне харчування скажу: головне – дотримуватись основних правил харчування. Найперше, що потрібно почати робити, – снідати. Хочеться-не хочеться, то проблеми ваші, а організму снідати необхідно. Особисто я буквально змушувала і силувала себе з’їсти бодай щось.

Чому потрібно снідати?
По-перше, протягом ночі організм був позбавлений їжі, тому обмін речовин уповільнюється. Якщо ж клітини не отримають достатньої кількості поживних речовин у вигляді повноцінного сніданку, вони працюють менш ефективно і починають накопичувати жир, щоби потім використати його про запас. Для охочих нормалізувати вагу тіла це має бути найголовніший аргумент.
По-друге, сніданок – це наш заряд енергії на цілий день і, до всього, допомагає контролювати відчуття голоду протягом цілого дня. Лікарі-дієтологи стверджують, що коли ми пропускаємо вранішній прийом їжі, то вже приблизно до 11-ої ранку рівень цукру в крові знижується. Цей показник робить нас дуже імпульсивними при виборі їжі на обід.
По-третє. Численними експериментами і дослідженнями встановлено, що для звичайних людей, які не обтяжують себе фізичними заняттями, а також для людей із надмірною масою тіла частота прийомів їжі не має значення. Їж хоч 1 раз на день, хоч 10 разів – результат буде однаковий, бо ж все залежить від співвідношення спожитих і витрачених калорії. (Витрачати потрібно більше, та це окрема тема).
Людина, яка не поснідала, схильна наїдатися на ніч, а та, що починає ранок з повноцінного прийму їжі, протягом дня їсть набагато менше. Тому з самого раночку налаштуйте свій організм працювати, як налагоджений механізм, даючи необхідну йому енергію у правильний час. Адже варто пропустити одну першу ланку у харчовому ланцюжку дня, і надалі все летить шкереберть. До обіду організм налаштований на спалювання калорій, якщо не поснідати – організм спалить набагато менше калорій, ніж міг, а тому зайві кілограми так і залишаться на своїх місцях. Знову ж аргумент до тих, хто прагне зменшити масу тіла і (не забуваймо!) бажає бути здоровим!

Чим краще поживитися вранці?
Найкориснішим сніданком вважають вівсяну кашу. Скажу по правді, сама її ненавиджу, але коли почала вживати на сніданок чи ж навіть на обід, то енергію, покращення травлення, легкість у шлунку відчула вже за кілька днів. Можна додавати до цієї каші за смаком фрукти, овочі чи ж горіхи (кому як до смаку), а замість цукру – мед.
Не зайвим уранці також вважають омлет із 1 або 2-х яєць із додаванням свіжої зелені. Я, буває, додаю в нього різні овочі або твердий сир. Також для насичення організму білком та залізом корисно споживати вранці гречану кашу з молоком. І, звісно, не забуваймо про кисломолочний сир і все, що можна з нього приготувати.
Снідайте й будьте здорові, адже це – модно!

Анна Крутіхіна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x