Міський голова перевіряє, як виконується його розпорядження щодо заборони поборів у садочках

Міський голова перевіряє, як виконується його розпорядження щодо заборони поборів у садочках

Аби пересвідчитися в тому, чи збирають наразі з батьків кошти на поточне утримання дитячих садочків, міський голова Анатолій Бондаренко вкотре навідався до кількох таких закладів. Він розпитав у батьків маленьких вихованців, чи продовжують із них збирати гроші та поцікавився, як і чим годують дітей. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

Нагадаємо, у міському бюджеті цього року на утримання дошкільних закладів освіти заклали близько 2,273 мільйона гривень (водночас, ще більше 7 млн грн передбачили на школи). Відтак, Анатолій Бондаренко видав розпорядження, яким заборонив збір коштів із батьків учнів загальноосвітніх та вихованців дошкільних навчальних закладів для забезпечення видатків із поточного ремонту та утримання таких установ. Загалом у Черкасах працює 53 дитячі садочки та ще 36 шкіл.

– Цілком закономірно, що батьки скаржаться на владу, мовляв, навіщо держава й органи місцевого самоврядування, якщо вони не можуть забезпечити утримання наших дітей? – акцентував Анатолій Бондаренко. – Насправді, спочатку деякі батьки доволі неоднозначно сприйняли таке рішення. Вони непокоїлися через те, нібито їхні діти в садках залишаться без елементарних засобів гігієни. Але так не буде! А боротися з поборами треба тільки спільними зусиллями й самі батьки мають перестати здавати гроші на такі речі! Я вдячний тим завідувачам садочків, які з розумінням поставилися до такого кроку влади. Кожен дитсадок міста в цьому році отримає фінансування як на поточні видатки, так і на капітальні роботи.

Міський голова Черкас запевнив: якщо виділених коштів на поточне утримання закладів освіти не вистачатиме, після перегляду бюджету за підсумками першого півріччя, фінансування, у разі потреби, додадуть. Крім того, за його словами, більше 65 мільйонів гривень у бюджеті міста заклали на капітальні ремонти в закладах освіти та культури (це кошти на ремонт дахів, заміну вікон, дверей тощо).

– Якщо побори в садочках продовжуватимуться, то щодо таких керівників закладів освіти ми діятимемо в рамках чинного законодавства – від накладення доган до звільнення! – наголосив Анатолій Бондаренко.
Ще 18 мільйонів гривень у черкаському бюджеті виділили на харчування дітей у садочках, у той час, коли держава цю статтю видатків повністю переклала на плечі батьків. У раціоні дітей, наголошує міський голова, обов’язково мають бути фрукти й свіжі овочі. Водночас, у розмові із завідувачами він наголосив, що продукти харчування, які купують для дитсадків, мають бути якісними, але, при цьому, їхня вартість не повинна перевищувати ціни на продукти в супермаркетах.

Один із садочків, куди навідався міський голова, – ДНЗ №34 («Дніпряночка»). Його відвідує 370 вихованців. Черкащанка Світлана Гончаренко водить туди двох своїх дітей. Зізнається, що раніше їй таки доводилося здавати на групу й на ремонт, тепер всі ознайомлені з розпорядженням міського голови.

– Хочеться лише одного, аби ці кошти потрапляли на рахунки дитячого садочка в повному обсязі й вчасно. Щоб можна було вирішувати й непередбачувані поточні проблеми й дитячі групи в садках були забезпечені всім необхідним. Якщо все це буде зроблено, ми будемо дуже задоволені й вдячні, – зазначила жінка.

Ще один садочок, де побував Анатолій Бондаренко, – ДНЗ №91 («Кобзарик»), що на вулиці Сержанта Смірнова. Нині його відвідує 314 дітлахів. У розмові із завідувачем закладу міський голова розпитав, чим у цьому дошкільному закладі годують дітей.

– Натепер ми маємо змогу урізноманітнити дитяче меню: даємо малечі й сік, наступного дня банани чи апельсини, молоко з печивом, – каже завідувач Алла Бугайова. – Ми, забезпечуючи норми харчування, думаємо про те, щоб наші діти були здоровішими. Разом із тим, мене, як керівника закладу, радує те, що вперше за багато років наша міська рада виділила таку відчутну грошову допомогу на утримання закладу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x