Аби малюк не боявся стоматолога

Аби малюк не боявся стоматолога

Фахівці радять відвідувати стоматолога не рідше, ніж двічі на рік – і дорослим, і дітям. Однак так уже склалося, що не зовсім приємні процедури стають причиною страху перед дантистом. Якщо ж дорослий може пересилити свою фобію самостійно, то дитячий страх перед лікарем може обернутися серйозними проблемами і для малюка, і для дорослих…

Під час візиту до стоматолога хвилюється не лише дитя, але й сама мама, адже складно спостерігати за тим, як дитина боїться або плаче. Мама 6-річної Іринки Людмила Хоменко ділиться своїм досвідом: «Якщо вже потрібно йти до стоматолога, то самій не потрібно переживати, що дитині буде боляче, і все буде погано. Слід налаштуватися на те, що все буде добре, підтримати дитину – це все-таки її перший похід до стоматолога».
Також пані Людмила розповідає, що перш ніж привести доньку до дантиста, вона обговорює з лікарем наявні проблеми, на що треба звернути увагу, щоб дитині було не дуже боляче.

– Найкраще, щоб перший огляд був просто для ознайомлення. Щоб дитина побачила, що тут немає нічого страшного, що лікар надає допомогу, а не ріже, коле, – розповідає Людмила. – Мої подруги при першому візиті до стоматолога сідали разом із дитиною в крісло, щоб малечі було комфортніше (бо ж із мамою). Найголовніше для дитини – налаштування й підтримка. Щоб вона не переживала, щоб була налаштована перед походом до стоматолога, що там тільки допомагають.
Самі ж дантисти наголошують: щоб лікування не асоціювалося з болем і стражданням, важливо ходити на обстеження регулярно. Так дитина звикає до лікаря, та й хвороби виявляють на більш ранніх стадіях.

Тетяна Петрівна Літовкіна, завідувач відділення Черкаської міської дитячої стоматологічної поліклініки, радить батькам якнайперше звернути увагу на профілактику:
– Відвідувати стоматолога потрібно не в період болю, коли з’явилися проблеми, а здійснювати обстеження попередньо. Лікар оглядає ротову порожнину, показує, як правильно доглядати за нею, чистити зуби, дивиться, чи немає ніяких пошкоджень, дає рекомендації щодо загального зміцнення здоров’я, – зазначає фахівець.
Батьки повинні обов’язково підготувати малечу перед прийомом. У свою чергу стоматолог має встановити контакт із маленьким пацієнтом. Якщо ваш малюк довіряє лікарю, то в майбутньому це значно полегшить справу.

Практичний психолог у закладах освіти Світлана Дмитренко окреслила причини дитячого страху та, найголовніше, порадила, як їм зарадити:
1. Перші зустрічі малюка зі стоматологом бажано розпочати вже у віці одного року. Таке раннє знайомство з дитячим лікарем дозволить процесу протікати набагато легше й спокійніше.
2. Граючись – пізнаю. Через гру дитина пізнає світ. Розкажіть малюкові казку, розіграйте сценку про добрих і злих істот, де в ігровій формі познайомте з добрим персонажем (стоматолог), який знешкоджує поганих істот (мікробів), які заважають здоров’ю зубиків. Так дитина в доступній для сприйняття формі отримує перші знання про дантиста.
3. Із трьох-чотирьох років при нагоді візьміть дитину з собою на огляд до стоматолога. Домовтеся з лікарем, аби він приділив увагу дитині та показав інструменти.
4. Розповідайте, як треба дбати про свої зуби, щоб вони були здоровими й красивими, про труднощі, які можуть виникнути, й те, що стоматолог може їм зарадити. Дитина вчиться довіряти дантисту.
5. Розкажіть, що чекає дитину в кабінеті лікаря: яке обладнання вона побачить. Опишіть ті можливі процедури й маніпуляції, які буде проводити стоматолог, поясніть, як треба поводитися під час лікування зубів.
6. Попередьте дитину про майбутній візит до лікаря. Запропонуйте взяти з собою іграшки, розмальовки, книжки. Під час огляду будьте поруч із малюком, тримайте його за руку або стійте поряд, говоріть пестливі слова. Це підтримує, дозволяє відчувати себе спокійніше й надійніше. Після закінчення процедури обов’язково похваліть дитину за хоробрість, розкажіть про успішний похід до лікаря родичам та друзям.
8. Якщо дитина боїться, плаче, чинить опір лікуванню, відмовляється виконувати прохання дорослих, не докоряйте їй, не кажіть: «Ти вже великий», «Немає нічого страшного». Постарайтеся ніжно подивитися в очі й тихо, спокійно скажіть: «Я буду поруч із тобою». Або дайте змогу лікарю самому домовитися з дитиною.
9. Якщо боїтеся ви – боїться і ваш малюк. Дитина легко переймає тривожний стан своїх батьків. Якщо ви самі відчуваєте перед відвідуванням стоматолога страх і невпевненість, це може неправильно налаштувати дитину перед лікуванням. У такому разі доручіть дитину дорослому (дідусеві, бабусі, хрещеній), який не тривожиться перед відвідуванням стоматолога та впевнений в успішності візиту.

Марина Сухенко, Юлія Мельник

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x