У Черкасах провели «круглий стіл» пам’яті Героїв Небесної Сотні

У Черкасах провели «круглий стіл» пам’яті Героїв Небесної Сотні

З нагоди вшанування другої річниці пам’яті Героїв Небесної сотні 17 лютого, у середу, у Центральній міській бібліотеці ім. Лесі Українки відбувся круглий стіл «Герої не вмирають», участь в якому взяли учасники Революції Гідності, громадськість, політики, діячі культури, наукова спільнота, активна молодь, лідeри учнівського самоврядування чeркаських шкіл.

Директор департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Марина Бакланова наголосила на важливості подій, які сталися під час Революції гідності та змінах, що відбулися в кожному з нас, адже прагнення до свободи та зміни в державі неможливі без участі громадян країни. А оскільки більшість з присутніх молодь – майбутнє нашої держави, то варто, аби кожен з нас намагався змінити на краще світ довкола себе завдяки активній громадянській позиції. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

Присутні на заході переглянули відеосюжет «Реквієм за Небесною Сотнею» та вшанували хвилиною мовчання Героїв Небесної сотні.
Про події на Майдані розказали учасники подій, які були одностайні в своїх висновках, що Майдан став символом боротьби, символом утвердження прагнень до європейських цінностей. Майдан пробудив приспану десятиліттями національну свідомість нашого народу. Події останніх місяців 2013-го і початку 2014-го року перетворилися на справжню національну стихію, в якій передався нескорений дух нашого народу.

Люди, які вийшли в ті буремні дні на Майдан, розкрили нам очі, змусили подивитися на життя зовсім по-іншому, своїм прикладом показали, як треба сьогодні відстоювати незалежність, любити Україну та свій народ.

22 січня 2014 року Україну і світ шокувала страшна звістка: на Євромайдані були вбиті перші активісти. Тоді Україна попрощалася з трьома героями: вірменином за походженням Сергієм Нігояном, білорусом Михайлом Жизневським та львів’янином Юрієм Вербицьким. Цими смертями був відкритий жахливий відлік.

Найжахливіші події відбулися з 18 по 20 лютого. Саме в цей час були поранені більш як тисяча протестувальників. Понад сто людей загинули, більшість із них – молодь, ті, що тільки починали своє доросле життя. Сьогодні ми називаємо їх Небесною Сотнею.

Більше тисячі поранених і майже 100 людей було вбито снайперами та бійцями спецпідрозділів міліції. Серед них – науковці, викладачі, студенти, вчителі, художники, архітектори, театральні режисери, громадські активісти. Кров цих людей стала вироком для злочинної диктатури. Ця Небесна Сотня своїм життям викупила свободу для мільйонів українців і дає шанс збудувати нову демократичну правову державу.

Також цього дня для учасників круглого столу прозвучала пісня «Пливе кача по Тисині», яка стала тугою, смутком, неофіційним жалобним Гімном України. Під цей пісенний щем, його багатоголосся тисячі українців прощалися з Героями Небесної Сотні, і тепер цей твір веде наш народ шляхами пам’яті. А кадети гімназії №9 подарували присутнім пісню «Воины света».

Захід пройшов у формі конструктивного діалогу. Молодь цікавили події, які відбувалися на Майдані та як вони вплинули на наше сьогодення. По завершенні всі погодилися, що такі зустрічі варто перенести на рівень школи та класу, куди слід запрошувати зацікавлених осіб, щоб разом формувати активну громадянську позицію, що позитивно впливає на патріотичне виховання нашої молоді й відстоювання прав і свобод майбутніх поколінь.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x