Міський голова провів перемовини з консультантами шведської компанії «Sweco»

Міський голова провів перемовини з консультантами шведської компанії «Sweco»

Питання підвищення енергоефективності та зменшення обсягів споживання енергії в черкаських закладах освіти обговорив міський голова Черкас Анатолій Бондаренко з представниками шведської фірми «Sweco». «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

У вересні минулого року ця компанія розпочала здійснювати енергоаудит у 33 школах міста, аби визначити джерела нераціональних втрат тепла. Уже за місяць іноземні партнери презентують міській владі результати своєї роботи й водночас окреслять план дій, які необхідно втілити для повної термомодернізації черкаських шкіл.

– Ми працюємо над техніко-економічним обґрунтуванням і розглядаємо енергоефективність у всіх школах вашого міста, – розповів Гуннар Барк, керівник групи консультантів «Sweco». – Серед цілей нашого проекту – збереження енергоресурсу, заощадження коштів, покращення клімату в самих приміщеннях шкіл, а ще – скорочення викидів вуглекислого газу.

В Україні партнером цієї шведської компанії є консалтингова фірма «Garde». Разом їм вже вдалося реалізували кілька проектів у Павлограді, Краматорську, Житомирі та деяких інших українських містах. Загалом же, як розповів пан Гуннар, «Sweco» є провідною компанією північного регіону, яка надає консультаційні послуги у галузі інженерії, індустрії, екологічних технологій та архітектури. Майже 9 000 консультантів цієї організації розробляють індивідуальні рішення високої якості для приватного та державного секторів у різних куточках світу.

– Нашими фінансовими партнерами є міжнародна північна екологічна фінансова корпорація (NEFKO), яка інвестує в проекти, націлені на зниження вуглекислого газу й використання енергоресурсів. Водночас, цей проект попередньо обговорюється з міжнародним фондом IFP, який може надати грантові кошти, – зауважив він.

Як розповіли консультанти «Sweco», наразі їхні фахівці підрахували вартість різних заходів із енергоефективності, які можна було б запровадити в черкаських школах. Серед таких заходів – заміна вікон і дверей, утеплення дахів і фасадів будівель, промивання й балансування систем опалення, а ще – заміна ламп освітлення й кухонного обладнання для приготуванню їжі. Загалом же, стверджують, що розрахували 352 можливі варіанти енергоощадних заходів для місцевих закладів освіти. Тепер же місто має обрати ті, які пріоритетні для Черкас.

За словами міського голови Анатолія Бондаренка, рішення про це має прийматися не одноосібно, а після більш детального вивчення цього питання профільними департаментами (зокрема – фінансової політики; освіти та гуманітарної політики). А от щодо суми кредиту, яке місто готове взяти в НЕФКО для втілення в життя проекту з термомодернізації шкіл міста, висловив занепокоєння з приводу валютних ризиків.

Наразі ж у Черкасах мають створити спеціальний робочий орган – групу реалізації проекту, яка займатиметься оформленням усіх необхідних документів. Її роботу координуватимуть консультанти «Sweco» та «Garde». Про результати проведеного енергоаудиту в школах нашого міста шведська компанія повідомить, за попередньою інформацією, 23 березня.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x