Громадяни, яким надано субсидію, мають сплачувати свою обов\’язкову частку витрат на оплату послуг

Про це нагадує заступник директора департаменту – начальник управління соціального захисту населення Соснівського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Литвинович Валентина Іванівна.

За її словами, відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидії громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, зобов\’язані щомісячно сплачувати свою обов\’язкову частку витрат на оплату послуг.

У разі коли вартість фактично використаної послуги менша, ніж обов\’язкова частка витрат на оплату цієї послуги, громадяни сплачують фактичну вартість.

Сума субсидії, яку структурними підрозділами з питань соціального захисту населення було переказано на рахунки виконавців/виробників житлово-комунальних послуг для оплати їх вартості в розмірі соціальних нормативів і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, зараховується виконавцем/виробником як оплата послуг, у тому числі обов\’язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди.

Приміром, домогосподарству дали 600 кубів газу на місяць, й обов\’язкову плату слід заплатити за 200 кубів, якщо по 3,60 грн. за куб, то це 720 гривень. У жовтні сім\’я cпалила 50 кубів. Виходить, їй потрібно менше платити, аніж обов\’язковий платіж у квитанції. Тоді вона платить по лічильнику. Тобто, постійно треба контролювати, що ви спалили за місяць. Якщо cпалили всі вибрані куби, то платите за всі спалені куби, тобто обов\’язкову плату, зазначену у повідомленні про субсидію. Якщо «перебрали» куби, тобто все, що понад 600 кубів, доведеться платити по 7,18 грн. за куб.

Сьогодні не проводиться повторний перерахунок субсидії залежно від фактичного використання послуг (як це було до 1 жовтня 2014 року). Субсидію надають у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами. Оскільки, зокрема, на газопостачання норми великі, тому й виникають переплати.

Людині призначають обов\’язкову плату і власне субсидію, тобто те, що держава платить за неї. Незалежно від того, чи вона випалила призначені куби чи ні, субсидія, тобто державна частка, обов\’язково кидається на особовий рахунок людини в газовій конторі. І можливий такий варіант, що людині прийде в квитанції переплата, якщо вона економила. Якщо є переплата, то за певний місяць можна не платити.

Переплачені кошти впливають на оплату обов\’язкової частки. Припустимо, якщо у квитанції зазначено обов\’язковий платіж 200 гривень та переплата – 100 гривень, то мешканець повинен сплатити тільки 100 гривень, тобто доплачувати різницю.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x