Найкорисніші овочі – сирі, варені на пару або запечені

Найкорисніші овочі – сирі, варені на пару або запечені

Авітаміноз – захворювання, що розвивається внаслідок недостатнього забезпечення організму вітамінами. Особливо висока вірогідність появи такого стану взимку – через брак у нашому раціоні свіжих овочів та фруктів. Про те, чим небезпечний авітаміноз та як харчуватися, щоб його уникнути, «Новій Добі» розповіла Олеся Копильчук, лікар-гастроентеролог Черкаської обласної лікарні.

Найкорисніші овочі – сирі, варені на пару або запечені

Вітаміни для людини життєво необхідні постійно: для росту організму, обміну речовин, нормального функціонування всіх систем. Вони входять до складу ферментів і гормонів, які виробляють наші органи.
Вітаміни існують двох категорій: жиророзчинні (А, Д, Е, К) і водорозчинні (С, групи В, РР і P). Жиророзчинні мають здатність накопичуватися у нашому організмі, а от водорозчинні не можуть зберігатися тривалий час, тому їхні запаси треба регулярно поповнювати.
Яскраво виражених симптомів авітаміноз не має. Зазвичай він проявляється станом слабкості, постійної втоми, порушенням роботи певних органів.
Якщо людина повноцінно харчується, то браку вітамінів вона не зазнає. Щоб організм достатньо засвоював і не втрачав вітаміни, важливо жити в екологічно чистому середовищі, не палити і не вживати алкоголю. Однак уникнути токсинів, стресів та ідеально харчуватися нині мало кому вдається. Тому за харчуванням потрібно ретельно слідкувати. Особливо важливо насичувати свій раціон вітамінами вагітним, годуючим матерям, людям похилого віку, дітям, вегетаріанцям.
Найкраще, коли корисні речовини до організму надходять шляхом споживання фруктів та овочів, а не з вітамінних комплексів із аптеки. Натуральна їжа краще засвоюється. Намагайтеся їсти сезонні овочі, тобто ті, які виросли в Україні.
Так, узимку можна зберегти у свіжому вигляді яблука, буряк, гарбуз, моркву. У цей час найкраще вітаміни зберігаються у заморожених та квашених фруктах і овочах. Щоб ягоди лишалися корисними, їх можна перетерти з цукром.
Якщо прагнете їсти вітамінні страви, то найкраще для них згодяться свіжі продукти. Готування на пару або запікання – також хороший спосіб зберегти вітаміни в овочах. А от під час варіння значна кількість речовин зникає.

Зимові вітаміни

Щоб наш організм не страждав у зимовий та весняний період, важливо харчуватися різноманітно. Вітамінами багаті не тільки овочі та фрукти, усі групи харчів містять корисні речовини.

Щоб не страждати від нестачі вітамінів, зверніть увагу, щоб у вашому раціоні були такі продукти: м\’ясо (яловичина, свинина, птиця), риба (особливо жирних сортів), печінка, яйця, свіжа і квашена капуста, редиска, зелений горошок, цибуля, часник, пряні трави, корінь імбиру, горіхи, сухофрукти, різне насіння, фрукти (банани, апельсини, лимони, ківі). Малина, чорна смородина, вишня, полуниця та інші ягоди у замороженому вигляді, а також шипшина і мед відмінно доповнять наш вітамінний раціон.
Узимку і навесні їжте хрін, редьку й ріпу, салатні та шпинатові овочі, регулярно включайте їх до страв.
Нагадаємо деякі зимові вітамінні страви, легкі у приготуванні. Ці невигадливі рецепти дозволять зберегти вам здоровими тіло і дух, гарний настрій і високу працездатність до літа.

Квашена капуста
Це джерело вітаміну С та ряду мікроелементів, таких як кальцій, калій, фосфор. Вона зберігає всі корисні властивості досить довго. Приготувати її просто. Необхідно купити щільні качани капусти і за­квасити їх, використовуючи наступні пропорції: капуста (5 кг), морква (150 г), сіль (100 г). Можна також купити або дістати з погреба готову квашену капусту.

Mорква
Морква містить каротин, який перетворюється в організмі у вітамін А і добре засвоюється у поєднанні з жирами, наприклад, рослинною олією, вершками, сметаною. Моркву можна їсти сиру або готувати морк­вяний сік. Можна поєднувати морквяний сік з соком селери, яблучним соком та іншими. Радимо приготувати таку вітамінну суміш: натерти у рівних пропорціях моркву та яблука, додати туди подрібнені горіхи або родзинки, мед. Можна заправити такий салат сметаною або вершками. З’їсти невдовзі після приготування, інакше страва втратить смак і привабливість: натерті яблука потемніють і стечуть соком.

Буряк
Буряк допоможе зняти втому і налагодити роботу ШКТ, нирок, печінки, серця і всього організму в цілому. Особливо корисний узимку натертий буряк із хроном, заправлений олією: така страва і вітамінний запас поповнить, і з вірусами допоможе боротися.

Салат із буряка
Інгредієнти: буряк відварений (середнього розміру)– 1 шт., родзинки (без кісточок) – 1 жменю, чорнослив (без кісточок) – 1 жменю, яблуко – 1 шт., сметана – 2 ст. ложки, цибуля зелена (подрібнений) – 1 жменя, спеції.
Приготування: буряк і яблуко подрібнити на тертці, додати підготовлені родзинки, розрізаний на частини чорнослив, спеції, сметану. Все добре перемішати. Викласти в салатник і посипати зеленою цибулею.

Шипшина
Шипшина дуже корисна. Це просто скарбниця вітамінів і різних мікроелементів для нашого організму. Пийте напій із ягід шипшини як загальнозміцнюючий і тонізуючий засіб. Додавайте в нього мед та лимон за смаком.

Мед
Мед – чарівний засіб. Він має лікувальні властивості, легко засвоюється і має високу енергетичну цінність. Тому прийом невеликої кількості меду щодня в натуральному вигляді або у складі страв та напоїв дозволить підтримувати наш імунітет і позбавить від можливого авітамінозу. Пам’ятайте, що мед слід додавати у напій, коли він уже теплий, адже в гарячій воді він починає виділяти шкідливі речовини.

Вітамінна суміш із медом
Інгредієнти: родзинки (без кісточок) – 100 г, курага – 100 г, чорнослив (без кісточок) – 100 г, горіхи (волоські, кедрові або інші) – 100 г, мед – за потребою.
Приготування: промити і обсушити родзинки, курагу і чорнослив, перемішати з горіхами і викласти в банку. Залити медом. Щодня їсти по кілька ложок – до чаю або як самостійні ласощі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x