Олександр Скляр зі Шполи грає на бандурі й слухає рок

Олександр Скляр зі Шполи грає на бандурі й слухає рок

Грає на бандурі, фортепіано, баяні, гітарі. Виступає не лише на академічних, але й на естрадних концертах – отакий різносторонній учень Олександр Скляр навчається у відділенні народної музики в Черкаському музучилищі ім. С. Гулака-Артемовського. Талант 18-літнього юнака зі Шполи все частіше помічають досвідчені працівники культури – як в училищі, так і на музичних конкурсах.

Здібності малого Сашка першою підмітила його мама, яка добре грає на бандурі, і працює у сфері мистецтва. До музичної школи у Шполі вона відвела хлопчика рано, років у шість. Щоправда, юнак зараз вважає, що вчитися музикувати він почав на пару років пізніше: «Спочатку я зривав уроки, бешкетував, учитися не хотів». Тоді, щоб дисциплінувати хлопчака, доклала зусиль його мама: як могла, мотивувала сина до навчання і той таки почав займатися.

А згодом з’явилася ще одна причина, чому Сашко захотів на сцену – участь у конкурсах та концертах, які часто відбувалися в обласному центрі. «Коли мені запропонувала вчителька поїхати у Черкаси, я дуже радів, – пригадує Олександр. – Так хотілося кудись помандрувати і не сидіти на уроках». Виступати хлопчику дуже подобалося, тому він продовжив займатися у музичній школі. У ті роки з Катериною Григорівною він об’їздив не один музичний конкурс, на більшості з яких завойовував перші місця.
Ще одним яскравим спогадом підростаючого артиста стало дитяче Євробачення. 10-літньому Саші випала нагода стати глядачем відбіркового концерту у Києві. Хлопчик зі Шполи, який досі не бачив таких масштабних культурних подій, повернувся додому вражений яскравими виступами молодих виконавців у великому залі. Тоді він ще більше почав мріяти про сцену і вперше спробував написати свою пісню. Сашко зізнається: вона була не дуже вдалою, однак стала для нього пам’ятною.

Олександр Скляр зі Шполи грає на бандурі й слухає рок

До Черкаського музичного училища ім. Гулака-Артемовського Сашка прийняли вже добре підготовленим. У Шполянській музичній школі вчителі привили йому повагу і любов до музики: Галина Григорівна Міцкевич навчала гри на фортепіано, а Катерина Григорівна Сташенко зробила з Сашка бандуриста. Зараз над подальшим навчанням і вихованням Олександра Скляра працює заслужений працівник культури України Валентина Олексіївна Зайченко.

Як розповідає Валентина Олексіївна, в Олександра є потяг до «нової бандури». «На противагу представникам традиційної кобзарської творчості, зараз формується покоління новаторів. Саша – один із таких, як на мене. Він усе робить сам, а я намагаюся йому в цьому не заважати. Його новаторство – у небайдужому ставленні до ситуації, про яку співає. Ні за ким не повторює – творить сам. Буває, знайде вірш, який його дуже вразить – і почне класти його на музику», – ділиться спостереженнями за здібним учнем викладачка.

Олександр не лише сприймає те, чого його навчають в училищі. Йому цікаве ще й естрадне життя. Так, нещодавно він виступив як спеціальний гість на концерті черкаського рок-гурту «Kathryn Rush». Як зізнається Олександр, серед сучасних виконавців йому найбільше імпонують представники рок-музики. Молодий артист навіть задумується про виконання рок-композицій на бандурі.
Запрошують Сашу виступати і на телебачення, іноді бандурист представляє Черкащину на всеукраїнських конкурсах. Зараз, наприклад, готується їхати у Кіровоград із власною музичною композицією «Ти знаєш це все». Там – на Всеукраїнському фестивалі-конкурсі виконавців на народних інструментах «Провесінь» – юнак буде претендувати на першість у двох номінаціях: «Бандурист-вокаліст» і «Бандурист-інструменталіст».

– Можливо, вона не така до­­вер­шена з погляду композиторської майстерності, адже Саші ще треба вчитися, але це його перша спроба продемонструвати власний стиль. Він сам добре продумав музичний супровід, який вдало звучить на бандурі. Фактура, речитатив, зміна настрою – це все Саша продумав сам. І найголовніше і найцінніше у творі – щирість: коли Олександр її виконує, глядач переймається і співпереживає, – розповідає Валентина Зайченко.
Валентина Олексіївна впевнена, що ті успіхи, які зараз демонструє її учень, це тільки початок успішної кар’єри представника «нової бандури».

Олеся Безпалова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x