В Умані декомунізували провулок, названий на честь жертви сталінських репресій

В Умані декомунізували провулок, названий на честь жертви сталінських репресій

Провулок Ірчана в Умані перейменували на провулок Січневий, виконуючи закон про декомунізацію. Про це „Нова Доба” дізналася на сайті „04744.info”.

Український поет, прозаїк, драматург і журналіст Мирослав Ірчан, жертва більшовицького терору (його розстріляли в 1937 за “український націоналізм”), з легкої руки уманських чиновників потрапив під дію закону, який, власне, цей терор тоталітарного режиму й засудив.

Мирослав Ірчан (справжнє ім’я Андрій Баб’юк) народився на Івано-Франківщині. Під час Першої світової війни служив підхорунжим у Легіоні Січових Стрільців у складі австро-угорської армії, почав журналістську кар’єру.

Ніде правди діти – Ірчан був комуністом. У 1920 разом із Першою Галицькою бригадою УСС перейшов на бік Червоної армії, вступив КП(б). До 1922 року в Києві працював лектором у школі червоних старшин, одним з редакторів журналу “Галицький комуніст”, активно друкувався в пресі. У жовтні 1923 року виїхав до Канади, друкувався в місцевій українській пресі, редагував українські журнали. Улітку 1932 року повернувся до Харкова, очолював літературну організацію “Західня Україна”.

Та вже наприкінці грудня 1933 року Ірчан розплатився за свої прокомуністичні погляди. Його арештували та звинуватили до приналежності до націоналістичної української контрреволюційної організації. 28 березня 1934 року судова “трійка” і Колегія ГПУ засудили письменника на 10 років концтаборів. У виправно-трудових таборах в Карелії разом із театральним режисером Лесем Курбасом працює над виставами.

У жовтні 1937 року “трійка” УНКВС Ленінградської області засудила Ірчана до найвищої кари в сфабрикованій справі на 134 “українських буржуазних націоналістів”, які нібито створили на Соловках контрреволюційну організацію “Всеукраїнський центральний блок” і підлягали розстрілу (справа № 103010-37 р.). Вирок виконано 3 листопада 1937 року в урочищі Сандормох. Тоді ж розстріляли поета Миколу Зерова, драматурга Миколу Куліша та ще більше сотні діячів української культури, науки…

До речі, вулиця імені Ірчана у Львові існує з 1960-х років і до переліку перейменованих не потрапила.

Нагадаємо, 19 лютого міський голова Умані Олександр Цебрій підписав розпорядження про перейменування 103 вулиць та провулків м. Умані, які в межах декомунізації мали змінити свої топонімічні імена.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x