У Черкасах відкрили меморіальну дошку відомому архітектору

У Черкасах відкрили меморіальну дошку відомому архітектору

29 лютого 2016 року голова обласної ради Олександр Вельбівець взяв участь в урочистому відкритті меморіального знаку на будинку по вул. Б. Вишневецького, 26 на честь члена Національної спілки архітекторів України Івана Помазана. Заходи пройшли за участі заступника голови облдержадміністрації Сергія Овчаренка, начальника управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Василя Дмитренка, рідної сестри, друзів та односельчан Івана Федоровича. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській обласній раді.

Згадав головні віхи життєвого шляху архітектора Василь Дмитренко зауваживши про численні роботи реконструкції і забудови його авторства.

– Ця людина залишила по собі більше, ніж просто пам’ять про хорошу людину. Іван Федорович створив ряд архітектурних споруд та забудов, і не лише в нашій області. І я вважаю, що сьогоднішнє відкриття цього меморіального знаку – це визнання його серед людей, для яких він працював, – зауважив голова обласної ради, звертаючись до присутніх.

Принагідно Олександр Вельбівець подякував рідним і близьким за збережену пам’ять про архітектора й побажав усім присутнім так само самовіддано трудитись, як це робив Іван Федорович.

До слова, ідея меморіального знаку сформована і затверджена управлінням містобудування та архітектури, роботу виконував художник Іван Лавренюк.

Довідково.

Народився Іван Федорович 29 лютого 1944 року в с. Дубіївка Черкаського району Черкаської області.
1961 р. – закінчив Дубіївську школу.
1968 р. – після закінчення Харківського інженерно-будівельного інституту направлений в м. Смілу на посаду головного архітектора міста.
1968-1972 рр. – проходив службу в армії, був офіцером центрального проектного інституту «МОСРСР». Стає переможцем крайового конкурсу на проект пам’ятнику воїнам, що полягли на острові Доманський. Після побудови пам’ятника був прийнятий в Спілку архітекторів СРСР.
1972 р. – на конкурсній основі запрошений Кіровоградським міськвиконкомом на посаду головного архітектора міста. Автор реконструкції і забудови центру м. Кіровоград.
1972 р. – член Національної спілки архітекторів України.
1972-1976 рр. – бере участь у різноманітних конкурсах. Отримує першу премію на Всесоюзному конкурсі реконструкції історичного центру: «Історико-архітектурної концепції забудови центральної частини міста».
За роки плідної праці розробив проекти реконструкції та забудови центру м. Черкас, а саме: вул. Шевченка, вул. Смілянської, вул. Хрещатик, вул. Б. Вишневецького, з розміщенням основних будівель магазину «Кооператор», житловий будинок із Будинком «Архітекторів» та Будинком «Книги», житловий будинок із кафе «Ярославна» і творчими майстернями Черкаської й Національної спілки художників України. Автор проекту черкаського аеропорту, проекту історико-архітектурного вирішення «Чорного Яру» на розі вул. Шевченка та вул. Г. Сталінграду.
Перебуваючи на заслуженому відпочинку працював на відродження історико-культурної спадщини України ландшафтно-паркової території «Парк графа Воронова» в комплексі з пам’ятником історії архітектури «Башта князя Святослава» на Черкащині. Працював над проектом Національного спортивно-оздоровчого комплексу «Мошногір’я».
Лауреат республіканських та всесоюзних конкурсів проектів забудови «Проект монумента на честь 1500-річчя м. Києва» та інших. Не одноразово нагороджений почесними грамотами Черкаської міської ради, дипломами Державної архітектурно-будівельної інспекції України, Спілки архітекторів України.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x