Ця зима була найтеплішою за останні 67 років

Ця зима була найтеплішою за останні 67 років

Закінчилась календарна зима 2015-2016 рр., яка увійшла в семірку найбільш теплих за останні 67 років спостережень в області та була четвертою теплою зимою поспіль. Для неї були характерні аномально теплі грудень і лютий зі схожою позитивною середньою температурою повітря за місяць +1–+2°, та січень – зі стійким зимовим характером погоди, снігопадами, хуртовинами та сніговими заметами. При цьому, як похолодання, так і потепління відбувалися швидко – за 1-2 доби температура повітря змінювалась на 10° і більше. «Нова Доба» про це дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

За такої аномалії тепла, за спостереженнями агрометеорологів області відновлення вегетації озимих культур відбулося на 20-32 дні раніше середніх багаторічних строків (період 1986-2005 рр.) – з середини лютого.
За період вегетації до кінця лютого, внаслідок значних перепадів температури, зокрема, нічної від 3-7° морозу до 4-5° тепла та денної від 10-15° до 1-3° тепла, вегетація була непомітною – малоактивною і спостерігалась переважно в денні години при підвищенні температури повітря до +5° і вище. Низьких температур, небезпечних для озимих посівів не спостерігалося. На кінець лютого озима пшениця на тестових полях знаходилась у фазах утворення вузлових коренів – кущіння. Тобто, в порівнянні з остаточним припиненням вегетації – кінець грудня, фазовий розвиток рослин не змінився. Стан посівів був переважно добрий.
Раннє відновлення вегетації, як і в попередньому році, є найбільш оптимістичним варіантом для пізніх посівів та рослин ослаблених торішньою осінньою засухою. Позитивні ознаки ранньої вегетації: швидка регенерація вегетативної маси, швидке укорінення і кущіння рослин, посилений приріст вегетативної маси та формування доброго врожаю.

Завдяки нестійкій з дощами погоді, умови для підживлення озимини по мерзлому талому грунту складались в короткий період – в кінці 2-ї – на початку 3-ї декади лютого. На сьогодні – верхній шар грунту в області скрізь сильно зволожений. Натомість в південних областях України в 3-й декаді лютого стартувала весняна сівба (Одеська, Миколаївська).
За прогнозом синоптиків, у 1-й декаді березня прогнозується аномально тепла з окремими дощами погода. Температура повітря у 1-й п’ятиденці вночі 0-5º тепла, вдень 7-12º тепла. У другій половині декади потеплішає на кілька градусів.
За таких погодних умов, на посівах зимуючих культур вегетаційні процеси активізуються. В кінці декади на більшості площ складуються умови для початку весняної сівби, в першу чергу на південному-сході області, що практично на місяць раніше звичайного та близько до попереднього року.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x