Найважливіше про податки на житло, авто та пенсії

Найважливіше про податки на житло, авто та пенсії

Який податок повинні сплатити власники квартир та будівель, які автомобілі обкладаються транспортним податком, чи потрібно платити за гараж та інші нежитлові приміщення? Відповіді на ці та інші питання дали начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Черкаській області Володимир Жаврід та начальник відділу комунікацій Головного управління ДФС у Черкаській області Олена Заскальна під час «гарячої лінії» в «Новій Добі».

– Цікавить сплата податку на нерухомість. Зокрема, якщо разом із чоловіком з розрахунку 50х50 маємо квартиру площею 130 квадратних метрів, а також гараж. Чи повинні ми щось платити за своє майно? Якщо так, то про яку суму йде мова?
Оксана Іванівна, м. Черкаси

– Дійсно, податок на нерухоме майно сплачують у 2016 році фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.
Платники–фізичні особи у 2016 році сплачуватимуть податок за житлову та нежитлову нерухомість за 2015 рік, за ставками та з використанням пільг, які застосовувались при розрахунку податку минулого року. Ставки на 2015 рік на житлову та нежитлову нерухомість були встановлені минулого року рішенням відповідних рад, але не вище 2 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2015 року (24,36 грн) за 1 квадратний метр бази оподаткування для житла та не вище
1 відсотка мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2015 року за 1 квадратний метр для об’єктів нежитлової нерухомості (12,18 грн).
Пільги зі сплати податку на нерухомість для фізичних осіб. Так, база оподаткування об’єктів житлової нерухомості зменшується:
а) для квартири/квартир (незалежно від їх кількості) – на 60 кв. метрів;
б) для житлового будинку/будинків (незалежно від кількості) – на 120 кв. метрів;
в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.
Таке зменшення надається один раз за кожний податковий (звітний) рік.
Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об\’єктів житлової та нежитлової нерухомості на 2015 рік, торік встановили сільські, селищні, міські ради. Окремі ради збільшили на 2015 рік відповідну граничну пільговану межу для житла та передбачили додаткові пільги для фізичних осіб – з об\’єктів житлової нерухомості, виходячи з майнового стану та рівня доходів таких осіб, а з об’єктів нежитлової нерухомості – в залежності від майна, яке є об’єктом оподаткування.
Водночас до окремої нерухомості фізичних осіб не можуть бути застосовані пільги:
– на об’єкт оподаткування, площа якого перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, затвердженої рішенням органів місцевого самоврядування;
– на об’єкти оподаткування, що використовуються їхніми власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).
До 1 липня 2016 року за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) фізичної особи–платника податку на нерухоме майно буде направлено (вручено) податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку з зазначенням відповідних платіжних реквізитів. Термін сплати податку – протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення.
Також звертаємо увагу платників–фізичних осіб, що додаткові 25 000 гривень на рік за житло, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), вони платитимуть у 2017 році (за 2016 рік).
Щодо конкретного випадку, з яким до нас звернулася читачка. У Черкасах ставки та пільги з податку на 2015 рік затверджені рішенням Черкаської міської ради від 22.01.2015 №2-672. Відповідно до цього рішення, під пільгу підпадають квартири площею 120 кв.м., будинки – 250 кв. м, для різних типів об\’єктів житлової нерухомості сумарно 370 кв.м. Для нежитлової нерухомості є пільга на об’єкти некомерційного призначення фізичних осіб виключно в межах присадибних ділянок. Ставка для житлової та нежитлової нерухомості – 1% (12,18 грн). Отже, податок на нерухомість за квартиру жоден із власників не сплачує (пільга – 120 кв. м на одного власника), а за гараж власнику доведеться сплатити за ставкою 12,18 грн за 1 кв. м.

– А як щодо сплати податку на нерухомість юридичних осіб?
– Цього року платники податку–юридичні особи сплачуватимуть податок за житлову та нежитлову нерухомість за 2016 рік. Ставки на поточний рік встановлюються рішеннями сільської, селищної, міської рад або рішенням ради об\’єднаних територіальних громад. Згідно внесених Законом №909-VIII змін, ставка встановлюється у розмірі, що не перевищує 3% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня (41,34 грн) за 1 кв. метр бази оподаткування.
Окрім того, власники житлової нерухомості, загальна площа якої перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), платитимуть додатково 25 000 гривень на рік за кожен із вказаних об\’єктів житлової нерухомості (його частку).
Юридичні особи самостійно обчислили суму податку станом на 1 січня і до 20 лютого 2016 року подали до державних податкових інспекцій за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. Податок сплачується авансовими внесками щокварталу. Граничний термін сплати – 29 числа місяця, що наступає за звітним кварталом. При цьому, якщо останній день сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, припадає на вихідний або святковий день, то його потрібно сплатити напередодні встановленого граничного терміну.
Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості, декларація юридичною особою – платником подається протягом 30 календарних днів із дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується, починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

– Підкажіть, за якою ставкою зараз оподатковуються депозити?
Інна Марченко, м. Канів
– У 2016 році відбулися деякі зміни в оподаткуванні. Найсуттєвіша – введення ставки ПДФО 18% замість колишніх 15 і 20%. За ставкою 18% обкладається більшість доходів, включаючи пасивні доходи, в т. ч. дивіденди від неплатників податку на прибуток. Утім, якщо отримані дивіденди від платника податку на прибуток, для них залишається ставка 5%.
– Донька навчається в університеті, отримує стипендію. Чи вираховуватимуть із її прибутків податок?
– За ставкою 18% підлягає оподаткуванню сума стипендії понад 1 930 гривень. У 2015 році оподатковувалась за ставками 15 (20)% сума стипендії понад 1 710 грн.
Відзначу, що ставка податку 15% встановлена для пенсій понад 4 134 гривень (три розміри мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня).

– Цікавить обчислення і сплата транспортного податку в 2016 році. Він поширюється на всі автомобілі без винятку? Чи є якийсь визначений перелік? Роз’ясніть, будь ласка.
Микола Дмитрович, м. Звенигородка

Платниками транспортного податку, як і торік, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти. Ставка оподаткування не змінилась – 25 000 гривень на рік за кожен легковий автомобіль.
Згідно Закону України від 24 грудня 2015 року №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», суттєвих змін зазнав об’єкт оподаткування. Тепер об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня (у 2016 році – 1 033,5 тис грн) – у 2015 році транспортний податок сплачували власники з автомобілів, які використовувалися до 5-ох років та мали об’єм циліндрів двигуна понад 3 тис куб. см.
Середньоринкова вартість визначається Міністерством економічного розвитку і торгівлі України за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, виходячи з марки, моделі, року випуску, типу двигуна, об\’єму циліндрів двигуна, типу коробки переключення передач, пробігу легкового автомобіля, та розміщується на офіційному веб-сайті Міністерства.
Постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 2016 №66 затверджено Методику визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, якою встановлюється механізм визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів для цілей віднесення таких автомобілів до об\’єктів оподаткування транспортним податком.
Згідно з Методикою, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України розраховуватиме середньоринкову вартість легкових автомобілів та щороку до 1 лютого базового податкового (звітного) періоду подаватиме ДФС інформацію щодо автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п\’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. У свою чергу Мінекономрозвитку на своєму офіційному веб-сайті оновлюватиме інформацію про середньоринкову вартість автомобіля з урахуванням марки, моделі, року випуску, типу двигуна, об\’єму циліндрів двигуна, типу коробки переключення передач та пробігу.
Джерелом інформації про ціни на нові автомобілі слугуватимуть офіційні прайс-листи виробників (дилерів) або довідкові дані про ціни щодо ідентичних чи аналогічних нових автомобілів в Україні та країнах-виробниках (експортерах).
До ринкового рівня цін на нові автомобілі застосовуватимуться коефіцієнти коригування залежно від строку експлуатації та від пробігу, визначені додатками до Методики.
Водночас із метою усунення ранжування легкових автомобілів (залежно від країни походження) задля усунення податкових преференцій для легкових автомобілів походженням із країн-членів СНД прийнятою Постановою вносяться зміни до додатку 1 та 2 Порядку визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів у частині диференціації коефіцієнтів для легкових автомобілів. Враховуючи актуальність застосування, наразі обмежувальних заходів у відповідь на дискримінаційні та/або недружні дії з боку РФ стосовно України, а також зважаючи на те, що 87% імпортованих легкових автомобілів з країн-членів СНД за походженням з РФ, вилучення диференціації усуне конкурентні переваги для автомобілів виробництва РФ. Постанова опублікована в газеті «Урядовий кур\’єр» 19.02.2016 №33 і набрала чинності з 19 лютого 2016 року.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x