В обласній дитячій лікарні оперують лапароскопом

В обласній дитячій лікарні оперують лапароскопом

Уже більше місяця в Черкаській обласній лікарні оперують лапароскопом. Це обладнання на сьогодні найсучасніше в Україні. Придбали його за кошти районних бюджетів, зібравши 70 тис. євро. Нагадаємо, Черкащина єдина серед інших регіонів до цього часу не мала альтернативи традиційному скальпелю. Про це «Новій Добі» повідомили в Управлінні охорони здоров’я ЧОДА.

Лапароскоп дозволяє лікувати маленьких пацієнтів ефективніше. Адже замість шва на тілі після операції залишається усього один або кілька отворів, відтак післяопераційна реабілітація триває на кілька днів менше, значно скорочується прийом антибіотиків, а головне – діти відчувають менше болю.

– Здійснилася мрія лікарів дитячої обласної лікарні хірургічного профілю – за сприяння голови Черкаської ОДА Юрія Ткаченка придбали лапароскоп – високотехнологічний апарат для проведення оперативних втручань, – коментує начальник відділу медичної допомоги матерям та дітям, фінансово-економічного забезпечення управління охорони здоров\’я Черкаської ОДА Наталя Лакуста. – Кошти збирали довго, з миру по нитці, як кажуть. Розглядали кілька фірм-виробників і придбали найсучасніший апарат провідної німецької фірми «Карл Шторц».

Обійшовся лапароскоп недешево – у 70 тис. євро. Із них половина суми виділена з обласного бюджету. Реальна ж вартість лапароскопічної стійки і комплектуючих – 120 млн євро (ціна з офіційного сайту виробника). Німці до всього подарували насадку вартістю 15 тис євро. Наразі серед усіх дитячих лапароскопів країни черкаський – найновітніший.

Придбати обладнання за ціною виробника вдалося завдяки процедурі закупівлі без посередників, додає радник губернатора з медичних питань Ігор Фесун. Особлива роль у цьому належить керівнику обласного управління охорони здоров\’я Михайлу Лобасу.

Головний лікар обласної дитячої лікарні Микола Кондрацький підкреслив, що таке обладнання було вкрай необхідне закладу. Бо рівень надання меддопомоги залежить не лише від кваліфікації лікарів та медсестер, а й технічного оснащення лікувальної установи.

– З часу відкриття у нас проліковано 270 тисяч дитячого населення, – сказав він. – Прооперовано близько 16-ти тисяч пацієнтів. Із цієї кількості третина операцій – складного рівня виконання. У тому числі це операції новонароджених із вродженими вадами: відсутня передня брюшна стінка, немає кишківника чи прямої кишки тощо.

Прикметно, що 40 % пацієнтів лікарні – жителі Черкас, також майже усі маленькі жителі міста оперуються тут.

Фахівці розповіли, що, приміром, для видалення жовчного міхура у дітей, (а таких операцій уже провели більше 10-ти в цьому році), потрібно робити розтин довжиною 20-30 см, а з лапароскопом достаньо двох-трьох отворів по 2 см. Результат один, а рівень травмування дитини зовсім різний. Також лікарі відзначають, що під час операції вони можуть більш ретельно обстежити пацієнта, а відтак і більш якісно впоратися зі своєю задачею.

– Крім того, це здешевлює надання допомоги, бо якщо один ліжко-день коштує 250 гривень, а після традиційної операції діти лежать 10 днів, то після лапароскопічних втручань вони стають на ноги на третій-четвертий день, – наголосив Микола Іванович. – Тоді і якість життя вища.

Першу операцію новим лапароскопом провели трирічній дитині з гіпертрофією аденоїдів. Першим нову технологію опанував лікар-лор. У подальшому планують оперувати й у інших напрямках. Навчання уже пройшов лікар-хіруг, також хоче навчитися оперувати лапароскопом і нейрохірург .

Усього у закладі планують оперувати сучасним методом 30-40% планових операцій (на початку практики): це видалення кіст, гриж тощо. Утім, за який період удасться вийти на цей показник прогнозувати зарано.

З кінця січня до березня з медичним ноу-хау провели біля десятка операцій.

– Я особисто хотів би, щоб моїх близьких, якщо доведеться, оперували саме на такому ендоскопічному обладнанні, – додав обласний дитячий лор В\’ячеслав Миколаєнко. – Адже такі операції більш точні і за допомогою цієї апаратури в певних випадках ми можемо також діагностувати онкозахворювання, проводити гістологічні дослідження, не боячись пошкодити життєво важливі органи.

Та попри чиленні переваги, варто пам\’ятати, що це апарат, який вимагає дороговартісного обслуговування та вміння фахівця працювати із ним дуже точно та практично «дистанційно», відчуваючи свої рухи на екрані.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x