Досвід Умані у сфері надання соціальних послуг вивчали соціальні служби Києва

Досвід Умані у сфері надання соціальних послуг вивчали соціальні служби Києва

Умань – одне з перших міст України, яке за підтримки проекту Програми Розвитку ООН «Підтримка реформ соціального сектору в Україні» втілило в життя підхід «єдиного вікна» з надання соціальних послуг населенню. Про це «Новій Добі» повідомили в Уманському міськвиконкомі.

Завдяки новаторським підходам до роботи та глобальним баченням перспективи начальнику управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Галині Кучер першою в Україні вдалось приєднати до управління Уманський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та запропонувати модель Єдиного центру соціальних послуг.

Після об\’єднання в Єдиному центрі працюють 14 штатних одиниць фахівців із соціальної роботи та 3 соціальні працівники. Створено відділення організації та надання соціальних послуг, в тому числі сім’ям з дітьми, учасникам АТО, їх сім’ям та внутрішньо переміщеним особам; відділення визначення потреб у соціальних послугах; відділення моніторингу та оцінки якості.

Проект ПРООН підтримав проведення пілоту щодо створення Єдиного центру соціальних послуг в м. Умань. З моделлю роботи Єдиного центру соціальних послуг, започаткованою Галиною Кучер, ознайомлювалися представники ЮНІСЕФ, Мінсоцполітики, Бюро соціальних та політичних розробок, представники управлінь соціального захисту з Одеси, Львова, Черкас, Маріуполя тощо під час робочого візиту в м. Умань.

Досвід роботи управління з реалізації пілотного проекту описано Бюром соціальних та політичних розробок у звіті-моніторингу за 2015 рік «Системи соціальних послуг в Україні».

У лютому цього року директор Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді м.Київ Ярослава Колобова звернулась до міського голови Олександра Цебрія з проханням сприяти проведенню семінару з вивчення досвіду реформування установ соціальної сфери в м. Умань.
1 березня за участю директорів Центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, представників служби у справах дітей, територіальних центрів м. Києва та Київської області відбувся семінар з питань вивчення досвіду роботи з надання соціальних послуг в громаді на базі управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради.

Досвід уманчан вивчали директор Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді м.Київ Колобова Я.В., заступник директора Київського міського ЦСССДМ Черкашина Л.Б., начальник відділу Київського міського ЦСССДМ Скалобанова Ю.М., заступник директора департаменту соціальної політики Назаренко С.П., керівник міського територіального центру Глоба Н.Г., начальник управління праці та соціального захисту населення Дніпровського району Соя О.В., завідувач сектору Служби у справах дітей Гонтаренко О.В., начальник Служби у справах дітей Оболонського району Бурлака А.С., начальники відділу Служби у справах дітей Романова І.Б., Березіна В.О., директори районних Центрів СССДМ: Дарницького – Смирнов С.Л., Дніпровського – Клаузер Т.В., Оболонського – Дмитрієва О.Д., Святошинського – Дружинська О.В.

Під час семінару начальник управління праці та соціального захисту населення Галина Кучер ознайомила з організаційною моделлю діяльності управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради, системою надання соціальних послуг сім’ям і особам у складних життєвих обставинах та результативними показниками діяльності за цим напрямком.

Нова модель системи надання соціальних послуг викликала жваве обговорення, до якого долучились всі присутні на семінарі. Відбулась дискусія у вигляді діалогу питання-відповідь. Спільно дійшли висновку, що місто рухається в правильному напрямку: в центрі уваги – людина: від народження до останніх днів хвилин життя.

Гості зауважили, що беручи до уваги широку базу сфери соціальних послуг було б доцільно створити Центр соціальної підтримки дітей та сімей на базі Центру соціальних послуг управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради, включивши до його складу:

– Соціальний центр матері та дитини;
– Кризовий центр проти насильства в сім’ї;
– Школу випускника для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
– Соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей,позбавлених батьківського піклування;
– Центр соціально-психологічної допомоги;
– Центр для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді.

По завершенню семінару Галина Кучер ознайомила гостей з роботою структурних підрозділів Центру соціальних послуг.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x