«Музей «Кобзаря» представив незвичного Шевченка

«Музей «Кобзаря»   представив  незвичного  Шевченка

Виставку побутових речей, присвячених шевченковій тематиці, представив «Музей «Кобзаря» в Черкасах. Таким чином демонструють, що Шевченка український народ хоче бачити в усьому: від зошита і марки до мильниці й годинника. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Добірку повсякденних речей із зображенням Шевченка, його пам’ятників, з цитатами із його віршів презентують у «музеї однієї книги» уперше. Збирали незвичні експонати своїми силами протягом усього часу існування музею, якому вже більше 10 років.
Це різноманітні речі: обгортки для цукерок, канцелярські прилади (зошити, блокноти, ручки, закладки), різні шкатулки, коробки, годинники, футболки, навіть хустка з віршами Шевченка, присвячена 150-річчю від дня наро­дження генія, та ціпок із погруддям Великого Кобзаря на верхівці.

«Музей «Кобзаря»   представив  незвичного  Шевченка
«Музей «Кобзаря»   представив  незвичного  Шевченка

Експонати мають різний вік. Деякі відносно нові, деякі раритетні. Наприклад, коробочку для мила з зображенням Шевченка виготовили у 20-х роках минулого століття.

У закладі переконані: те, що генія зображують на повсякденних речах, засвідчує любов українського народу до нього.

– У цьому виявляється народне ставлення до Тараса Григоровича. Його хочуть бачити і знати щодня, – зазначила Ольга Шарапа, завідувач музею.

Окрім незвичної виставки, заклад традиційно представить добірку робіт черкаських художників, присвячених Великому Кобзареві. Цього року виставлять твори з фонду музею. Це понад ста робіт у різних техніках – графіка, живопис, скульптура, декоративно-прикладне мистецтво, витинанка, розпис на склі.

У майбутньому «Музей «Кобзаря» планує презентувати виставку вишиванок на шевченкову тематику. Це ще один із багатьох проявів ставлення українців до Тараса Григоровича: як професійні митці, так і народні майстрині охоче зображують Шевченка, вишивають цитати з його творів на полотні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x