60% від всіх утрат на війні – це небойові втрати, пов’язані з уживанням алкоголю

Алкоголізм в армії – страшна біда. Адже немає нічого небезпечнішого ніж нетвереза людина із зброєю в руках. Щодо цього питання ми звернулися до Вовкодава Святослава Володимировича – заступника командира 14 окремого мотопіхотного батальйону.
«На жаль, на сьогодні в Збройних силах України проблема алкоголізму залишається досить актуальною, – розповідає Святослав Вовкодав. – Однією з причин цього є те, що військово-медичні комісії у військових комісаріатах визнають придатними до військової служби людей, які мають приховану або явну схильність до вживання алкоголю, а іноді й людей з алкогольною залежністю. Такі горе-воїни приходять до нас, у бойові підрозділи, і в стресових умовах починають вживати алкоголь. Слід зауважити, що 90 % випадків порушення військової дисципліни у Збройних силах відбуваються внаслідок вживання спиртного».

З алкоголізмом на передовій доводиться боротися найрізноманітнішими способами. «Ми попереджаємо власників і продавців торгових точок, щоби не продавали алкоголь військовим, – розповідає Святослав Вовкодав, – спільно з міліцією виявляємо підприємливих містян, що з метою наживи виробляють і продають оковиту. Так одного разу в Волновасі у місцевих жителів, що виготовляли горілку для військових, було виявлено й ліквідовано 200 літрів браги. З метою співпраці в цьому напрямку ми звертаємося до місцевих органів державної влади. Тож міські адміністрації штрафують власників торгових точок за продажу військовим спиртних напоїв».

Щодо покарання військових, які вживають спиртне, існує ціла процедура. Військовослужбовця в нетверезому стані виявляє і затримує командування військової частини або військова служба правопорядку, доставляють його до місцевої лікарні, в якій визначається ступінь його сп’яніння. Після цього порушника поміщають до гауптвахти і рішенням командира частини на нього накладається дисциплінарне стягнення, а матеріали справи щодо вживання військовослужбовцем алкоголю, яка формується в військовій частині, направляється до суду. Суд приймає рішення щодо стягнення з порушника штрафу (приблизно від 1 500 до 8 000 грн). А в підрозділі горе-військового притягують до дисциплінарної відповідальності (від догани до виключення із лав ЗС України).

Ніби й робиться все, аби попередити й ліквідувати алкоголізм в армії, але проблема не зникає. Виходить, що заборонами, стягненнями і штрафами алкоголізм знищити неможливо. На думку Святослава Володимировича особливу увагу треба звернути на відбір контингенту для ЗС, на якість роботи військово-медичних комісій. Отже, лікарів і психологів, які потенційним алкоголікам ставлять у медичній довідці печатку «придатний до військової служби», притягувати до дисциплінарної відповідальності. Адже алкоголізм на передовій – це страшне зло. Увійськовій справі є поняття «небойові втрати». Так от, близько 60% від всіх утрат на війні – це небойові втрати, пов’язані із вживанням алкоголю. Звичайно в бойових підрозділах проводиться виховна робота. «Ми працюємо з кожним особисто, але Збройні сили – це не виховна організація, – зауважує Святослав Вовкодав. – Якщо мою спину прикриває людина, що вчора пила, а сьогодні потерпає від похмілля, чи можу я на ту людину покластися?»

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x