Які документи необхідно подати для обчислення пенсії з інвалідності

«Мені 24 роки, я інвалід з дитинства ІІІ групи, страховий стаж становить п’ять років. Чи маю я право на пенсію з інвалідності? Які документи необхідно подати для її обчислення з урахуванням заробітної плати та яку середню заробітну плату буде застосовано для обчислення пенсії, якщо я до 01.04.2015 р. отримувала соціальну допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інва­лідам з дитинства та дітям-інвалідам»?
Олена, Черкаси

– З огляду на положення статті 32 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон), Ви маєте право на пенсію з інвалідності, оскільки для Вашого віку вимоги щодо наявності страхового стажу на день звернення за пенсією по інвалідності у Вас дотримані. Для призначення пенсії до заяви необхідно надати документи про стаж, набутий до 1 січня 2004 року, – пояснює Наталія Сергієнко, заступник начальника ПФУ у м. Черкаси. – Заробітна плата за період страхового стажу з 1 липня 2000 року враховується відділом з призначення пенсій на підставі індивідуальних відомостей про застраховану особу, які надаються відділом персоніфікованого обліку.

Враховуючи положення частини другої статті 40 Закону, для обчислення пенсії з інвалідності застосовується середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарних роки, що передують року звернення за призначенням пенсії, якщо пенсія з інвалідності призначається вперше.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x