На город прийшла весна

На город прийшла весна

Весна – один із найчудовіших періодів року. Після зими природа оживає, з’являється зелена травичка, дерева прокидаються від сну. Для городників же настає час найвідповідальнішої роботи. Недаремно ж народна мудрість каже, що весняний день рік годує. І хоча ночі ще досить холодні, та й удень не дуже жарко, але той, хто хоче мати добрий урожай навесні, вже зараз повинен братися до роботи.

Найперше, що потрібно зробити з приходом весни, – це провести серйозну «передпосадкову кампанію» і підготуватися до прийдешнього «гарячого» сезону.
Навіть якщо поле ще вкрите снігом, уже можна зробити план посівів і посадок. Врахуйте, що одні й ті ж рослини не можна саджати кілька років підряд на одному місці, а також не забувайте, що не всі культури «дружать» між собою.
Визначивши приблизну кількість рослин, які висаджуватимете, можна вирушати по саджанці на ринок або готувати до посадки насіння з минулорічного врожаю. Зараз іще можна встигнути спокійно і без черг у магазинах запастися мінеральними добривами, плівкою для парників і теплиць, нетканим покривним матеріалом для укриття рослин від весняних заморозків тощо.

Не забудьте потурбуватися про садово-городній інструмент: відчистити від іржі, нагострити, полагодити ручки чи й докупити новий. Підготуйте кілочки для розмітки і підв’язування саджанців та етикетки з позначками виду й сорту.
Саме час висівати на розсаду насіння перцю, капусти білокачанної ранніх сортів, цвітної капусти, кольрабі тощо. Цвітну капусту висаджують не пізніше 10 – 15 березня, цибулю-порей – 15 – 20 березня, томати – 15 – 20 березня, буряк – 25 – 30 березня.

Грунтові суміші для посіву насіння відрізняються одна від одної незначно. В основному це повинен бути ґрунт родючий, пухкий і не кислий. Його готують у рівних частинах з дернової землі, перегною, торфу, з додаванням тирси або піску і невеликої кількості деревного попелу та мінеральних добрив. Бажано перед посівом обробити ґрунт розчином марганцівки (1 г на 10 л води).

Для огірків суміш складають із 2 частин низинного торфу, 2 частин перегною, 1 частини тирси. На відро такої суміші додають 1 склянку деревної золи і по 1 чайній ложці сечовини, суперфосфату і сульфату калію. Додатково їх можна 10 – 12 годин потримати в розчині мікроелементів (беруть по 1 ч. ложці борної кислоти, мідного купоросу і 1 столову ложку розведеного коров’яку чи пташиного посліду).

Для томатів суміш готують із рівних частин перегною, торфу, дернової землі й деревної тирси. На відро додають 1,5 склянки деревної золи, 3 столові ложки суперфосфату, 1 столову ложку сульфату калію, 1 чайну ложку сечовини. Все ретельно перемішують.
Насіння потрібно висівати в низькі ящики або миски, заповнені пухкою сумішшю землі, торфу й грубозернистого піску. Ящики з посівами до появи сходів прикривають склом або плівкою і встановлюють у приміщенні з температурою +18… +23 °С.

В останні роки садівники-городники пристосувалися вирощувати розсаду відразу в торфоперегнійних горщиках або набивають ґрунтову суміш в пакети з-під молока, зрізавши їх зверху наполовину. Цей прийом зручний, оскільки виключає пікіровку, і при висадці розсади в ґрунт коренева система рослин не пошкоджується.
У середині березня розсаду висаджують у теплиці або залишають на підвіконні до терміну висадки під плівку. У парниках проводять посів ранньої білокачанної і цвітної капусти, цибулі-порею (на розсаду). Проводять посів пізніх сортів томатів, баклажанів та буряка. Продовжують заготівлю добрив, ремонт інвентарю, теплиць.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x