Кожен третій черкаський депутат живе за межею бідності (ІНФОГРАФІКА)

Кожен третій черкаський депутат живе за межею бідності (ІНФОГРАФІКА)

Відповідного висновку дійшли експерти Руху «ЧЕСНО» в межах кампанії «Стеж за грошима» проаналізував декларації депутатів. До уваги були взяті доходи депутатів Черкаської міської ради, які вони декларували на останніх місцевих виборах за 2014 рік. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

– Черкаська міська рада є однією з найбідніших в Україні, – коментує координатор кампанії \”Стеж за грошима\” громадського руху ЧЕСНО в Черкасах Сергій Слинько. – Ми аналізували декларації в 15-ти містах по всій Україні, охопивши Схід, Захід, Північ і Центр. Найгірша ситуація на східній Україні – там або взагалі не відповідають на запити, або дають дуже мало інформації. Зразковим можна назвати Івано-Франківськ. Якщо порівнювати кількість депутатів, заробітки яких нижчі прожиткового мінімуму, то ми серед лідерів. У Черкасах таких 12 із 42, в Чернігові та Івано-Франківську – не більше 5, у Кіровограді – семеро.

Найменші доходи виявилися у підприємців Ярослава Нищика зі «Свободи» та батьківщинівця Руслана Лоли. Згідно декларацій, у 2014 році їм не вдалося заробити жодної копійки. За які ресурси вони утримують своїх неповнолітніх дітей – з декларацій не зрозуміло. Втім, сім’ї обох допомогу від держави не отримували, нерухомості, автомобілів та іншого затратного майна не мають.

– Як вони виживають – загадка, – коментує Сергій Слинько. – І це при тому, що обидва зареєстровані як приватні підприємці – у Лоли свій автосервіс, а на Нищика зареєстрований бізнес із роздрібної торгівлі.

Сім’я студента-свободівця Максима Шила у 2014 році жила лише на 10 % від визначених державою мінімального прожиткового мінімуму. Згідно задекларованого, сім’я проживала у квартирі 84,9 кв. м., володіла гаражем 25 кв. м. та автомобілем ВАЗ-2107 1984 року випуску.

На чверть від прожиткового мінімуму забезпечили себе та свої сім’ї у 2014 році: голова КСН Луначарський УКРОПівець Зоря Руслан, відомий у місті організатор свят і ведучий Мельник Олексій (ВО «Батьківщина») та незаміжня завідувачка ДНЗ № 73 \”Мальвіна\” – Цегвінцева Альона (ПВД).

Дохід тимчасово безробітнього Андрія Кучі (ВО «Свобода») склав 40% від прожиткового мінімуму. Такий же дохід мав комерційний директор ТОВ «Зелена Скеля» батько двох дітей Олексій Романов (Самопоміч) з розрахунку на одного члена родити.

На 60% від прожиткового мінімуму на одного члена сім’ї цілий рік жили секретар КСН «Благовісний» Чорнобіль Тетяна (ПВД), студент Акопян Артур (УОП «УКРОП»), помічник нардепа Косяк Віталій (РП Олега Ляшка) та заступник директора ТОВ «Компанія «ТЕКС» Бурячинський Володимир (БПП «Солідарність»).

– Цікаво, що ця компанія має скандальну репутацію в місті, отримуючи мільйонні видатки з міського бюджету за надання різного роду послуг і вже зараз перебуває на стадії закриття. Попередньо сім’я Бурячинських мала відношення до іншого ТОВ – «Текс», що теж надавало послуги місту і було ліквідовано рішенням суду через банкрутство з численними боргами.З 19 лютого 2016 року це ТОВ перебуває в стадії припинення. Натомість у 2015 році вже створене нове ТОВ – «ТЕКС ПРОЕКТ», де Володимир Бурячинський теж значиться в числі засновників. Прогнозовано, що третій його бізнес-проект може спіткати та ж доля, що і два попередніх, – заувжив Сергій Слинько.

Як зазначив координатор кампанії «Стеж за грошима» громадського руху ЧЕСНО в Україні Максим Панов, такі-от «нульові декларації» можуть говорити про дві речі: або ж депутати отримують кошти поза межами своєї сім’ї, і, відповідно, зазнають впливу від своїх «благодійників», що згодом впливає і на їх політичні рішення, або ж просто приховуються доходи, здобуті незаконним шляхом.

– Найбільшою проблемою є те, що виборці просто не цікавляться деклараціями, які і так є у вільному доступі, – прокоменувала керівник проектів Комітету виборців України Алла Скрипник. – Нам, щоб дістати ці декларації, довелося близько півтора місяця ходити до архіву і буквально «випрошувати» документи, які і так мають бути відкриті. Але дуже показовим особисто для мене став випадок із деклараціями колишнього і нинішнього мерів. Коли ми виставили ці декларації на сайт «Твій місцевий депутат», відразу рекордно виросла відвідуваність. Хоча дуже багато часу декларації перебували у вільному доступі на сайті мерії, проте ними ніхто не цікавився.
Кожен третій черкаський депутат живе за межею бідності (ІНФОГРАФІКА)
Кожен третій черкаський депутат живе за межею бідності (ІНФОГРАФІКА)

Пиши, що хочеш, ніхто не перевіряє

Однією з суттєвих проблем для громадських активістів та звичайних виборців є також те, що депутати халатно ставляться до заповнення декларацій, адже за це не передбачено жодної відповідальності. Тож там спокійно можна писати неправду, адже, згідно виборчого законодавства, помилки в декларації не є підставою для скасування реєстрації кандидата.

– Якщо людина планує обіймати певні посади (особливо це стосується держслужбовців), то вона спочатку проходить перевірку та так зване «податкове сито». У передвиборчих декларацій нема таких вимог, тож більшість депутатів або приховали свої статки або халатно проставили нулі, – коментує Алла Скрипник.

Але повністю «злиденною» черкаську міську раду все ж не можна назвати, оскільки громадські діячі нарахували 5 депутатів, статки яких близькі до мільйона гривень або навіть перевищують цю цифру.

Згідно декларацій, ТОП-5 найбагатших депутатів Черкаської міської ради очолив екс-міський голова – Сергій Одарич з Партії вільних демократів. Його сім’я у 2014 році заробила 1 млн. 652 тис. грн., з них майже 80 тис. грн. отримав політик у вигляді заробітної плати. Інші півтора мільйона – заслуга дружини та повнолітніх дітей переважно від підприємницької діяльності. Другим у рейтингу найзаможніших став підприємець Роман Діскант з ВО «Батьківщина» з сумою сімейного прибутку 1,3 млн. грн. Депутат задекларував особисто зароблених 1 млн. грн. та близько трьохста тис. грн. – дружиною. Доходи обох в основному отримані від підприємницької діяльності.

Третє місце заслугували прибутки вільного демократа пов’язаного з бізнесом Сергія Одарича – директора ТОВ «Група ВЕНЕТТО» – Олександра Згіблова з сумою 1,07млн. грн. З них 254 тис. заробив сам депутат, інші – 817 тис. грн. – підприємницька діяльність його дружини. П’ятірку найбагатших депутатів замикають батьківщинівці – Руслан Петрик та Валерій Міняйло зі сімейними доходами близько 1 млн. грн. Основна частина прибутків цих депутатів складає їх підприємницька діяльність. Прикметно, що попри солідні статки сім’ї, згідно декларації 2014 року, дружина Валерія Міняйла отримала 12 тис. матеріальної допомоги (очевидно, по догляду за дитиною).

Черкащани знову вибрали прогульників

Цікавим фактом є також те, що 10 із 42 депутатів черкаської міської ради – «прогульники» своєї колишньої каденції. Вони не відвідували більше 20% сесій Черкаської обласної ради минулого скликання. За тим, як працюватимуть ці депутати новий свій термін, уважно стежать громадські діячі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x