Жительку села Савківка привітали з 93-річчям

Жительку села Савківка привітали з 93-річчям

12 березня Чорнобаївський селищний голова Алла Мірошниченко та голова ради ветеранів селища Віталій Момот завітали до савківчанки Варвари Антонівни ЧИГРИН, яка напередодні відзначила свій 93-ій день народження.

Почесні гості привітали іменинницю з поважною датою, вручили квіти та невеличкий подарунок. Варвара Антонівна поділилася короткими спогадами про життя та подякувала за виявлену увагу.
Народилася Варвара Антонівна на хуторі Гребеники 11 березня 1923 року в сім’ї заможного селянина. Тільки закінчила Савківську початкову школу, а тут розпочалося розкуркулювання і прийшлося залишити рідний край, і опинилися вони аж в Дніпродзержинську Дніпропетровської області.

Там Варка закінчила 9 класів і знову лихо. Розпочалася війна. В 1942 році повернулися до рідної домівки на Гребеники. Тут теж уже господарювали фашисти.
23 вересня 1943 року після визволення Савківки вона разом з подругами Марією Василівною Гурин та Марією Дем’янівною Лисенко одягла солдатську шинель, їх зарахували в зенітно-кулеметну роту.
Працювала шофером на полуторці, на якій була закріплена кулеметна установка, висліджувала ворожі літаки. Доводилося стріляти.

Жительку села Савківка привітали з 93-річчям
Жительку села Савківка привітали з 93-річчям

Варка Антонівна пройшла в складі II Українського фронту Правобережну Україну, Кіровоградщину, Одещину, брала участь у Ясько-Кишинівській операції, визволяла Румунію, воювала в Чехословаччині. Перемогу зустріла в Болгарії. Має багато нагород за свій військовий подвиг і патріотизм.
Після війни повернулася додому, в Савківку, і пішла працювати в колгосп в рільничу бригаду. Виконувала різні роботи, а потім жінці запропонували посаду обліковця, на якій вона пропрацювала до виходу на заслужений відпочинок.

Доля розпорядилася так, що не вдалося створити власну сім’ю, все своє життя вона допомагала молодшому братові Григорію Антоновичу, який проживав у Білорусії, а тепер з нетерпінням чекає на племінника Анатолія Григоровича. Він часто приїздить, щоб допомогти посадити і прибрати город, та і взагалі по господарству.
– Варвара Чигрин, – розповідає одна із активних організаторів сільських заходів, бібліотекар Савківської бібліотеки-філіалу Лідія Полубєхін, – людина-легенда нашого села. Варвара Антонівна, як ветеран праці, учасниця Другої світової війни – почесна гостя всіх свят Савківки, особливо віншують її в День Перемоги, коли збирається все село, щоб поіменно пригадати земляків, які брали участь у Другій світовій війні і є гордістю села та гідним прикладом вічного подвигу.
На жаль, з роками покидає Варку Антонівну здоров’я, та у всьому їй допомагає сусідка Валентина Миколаївна Кіян: і їсти принесе, і попере, і в хаті поприбирає. Провідують її і односельці.

А цього року, 11 березня, Варварі Антонівні виповнилося почесних 93 роки. Тож вітаємо іменинницю із поважною датою та бажаємо доброго здоров’я і многая літ.

Інна ЧМИХАЛО

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x