Рубки черкаських лісів зменшуються, зате прибутки зростають

Рубки черкаських лісів зменшуються, зате прибутки зростають

Щороку лісівники нашої області висаджують нових насаджень більше, ніж зрубують зрілого лісу. Торік, приміром, вони вирубали 1 300 гектарів лісу, зате насадили нового на площі 1 600 гектарів.
Про це та інші підсумки роботи лісової галузі області розповів Юрій Кошин, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства.

Розповідає власний кореспондент «Нової Доби».

Усі лісгоспи області спрацювали прибутково. Найкращими з них за результатами трудового змагання визначено Уманський, Звенигородський та Смілянський лісгоспи. З протилежного краю рейтингу – Лисянський та Канівський лісгосп.

Та найбільш цікаво те, що цей прибуток вони отримали не за рахунок збільшення площ рубок! Навпаки, як свідчить річний звіт пана Кошина, від усіх видів рубок заготовлено 550 тисяч кубометрів деревини, що на 16 тисяч кубометрів менше, ніж у 2012 році. Зате вихід лісоматеріалів збільшився на 4 відсотки. При цьому обсяг реалізованої продукції становить 240 млн грн і зріс порівняно з минулим 2012 роком на 20 млн гривень! У 2010 році, приміром, прибуток лісгоспів становив 139 млн грн, при тому, що заготовлено було на 15 тисяч кубометрів лісу більше.

За словами Юрія Андрійовича, цього результату було досягнуто за рахунок підвищення ціни кожного кубометра. Вона зросла на 22 гривні й у середньому по області становить 400 гривень (у 2010 вона становила 225 гривень).

На збільшення прибутковості працюють й інші фактори. Наприклад, усі лісгоспи області перейшли на електронний облік деревини, що ставить надійний заслон незаконному обігу лісопродукції та запобігає незаконним рубкам. У чотирьох лісгоспах (Золотоніському, Смілянському, Уманському, Черкаському) з’явилися придорожні торговельні павільйони «Лісовичок», в яких торгують товарами, вирощеними і виробленими в місцевих лісництвах.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x