Квартирне питання

Люди как люди. Любят деньги, но ведь это всегда было… Человечество любит деньги, из чего бы те ни были сделаны, из кожи ли, из бумаги ли, из бронзы или из золота. Ну, легкомысленны…
ну, что ж… и милосердие иногда стучится в их сердца… обыкновенные люди… в общем, напоминают прежних… квартирный вопрос только испортил их…
«Мастер и Маргарита»

Квартирне питання разом із питанням відсутності в паспорті штампа про одруження – це дві «гарпії», що мучать мене щоразу по приїзду додому. І якщо з незаміжжям ще можна знайти якісь відмовки типу роботи, кар’єри чи «ще не нагулялася», то з квартирою таке не пройде ніяк. Бо я уже 5 років як закінчила ВНЗ маю основну роботу та ще й різні підробітки й досі не маю власного житла, а із закордонних відряджень замість купи євро чи хоча би доларів щоразу привожу (о жах!) лише враження і досвід.
У такій ситуації я не одна. Тільки 56% українських родин мають власне житло, а серед 2,5 тис молодих сімей лише 33% забезпечені квартирами. За даними дослідження Державного інституту розвитку сім\’ї та молоді «Становище студентської молоді України», 62% опитаних вважають, що «надання житлових кредитів молоді» є тією програмою, яку й повинні реалізувати органи держуправління в першу чергу. Це при тому, що переважна більшість сучасної студентської молоді в Україні є неодруженими/незаміжніми – 91,9%.
Уся молодь, від 18 до 35 років, за даними того ж інституту, ще більш критично оцінює державну молодіжну політику в сфері забезпечення житлом: усього 7% «позитивно або скоріше позитивно», а 80% «негативно або скоріше негативно», при 14% «важко відповісти».

Для покращення житлової статистики не будують… а піднімають граничний «молодий» вік
З 1997 по 2007 рік півтора мільйони молодих сімей та одиноких молодих людей випали з черги на покращення житлових умов. Сталося так не через покращення ситуації, а через досягнення граничної межі молодості. І це при тому, що за ці роки було піднято вік з 28 до 35 років, найвищої межі в Європі. Зроблено це було, саме для того, щоб сприяти вирішенню житлових умов.
Однак за 10 років, з 1997-го, за даними уряду, держава змогла допомогти тільки 30 тисячам молодих сімей.
Останні опитування на замовлення держави проводилися в 2003 році. Тоді дані виявилися наступними:
– наймають квартиру 14% молодих сімей;
– проживають у своїх батьків чи бабусь і дідусів або ж у інших родичів 39%;
– кожна друга вважає свої житлові умови незадовільними;
– і лише 17% повністю вдоволені умовами проживання.
З того часу статистика лише погіршилася, адже тисячі людей втратили житло через війну на Донбасі й окупацію Криму, «молодіжних» кредитів видають по кілька на область у рік, а ринок нерухомості в 2015 році досяг дна й міцно там закріпився.

Нема житла – нема сексу
Відсутність власного житла неминуче впливає і на постійне зменшення кількості українців.
Понад 22% молодих пар відкладають народження дітей через житлові проблеми, ще 22% через нестачу грошей, що фактично є одним і тим самим.
У молодих сімей є два варіанти – життя з батьками або оренда квартири/будинку.
Тут варто сказати про те, що близько половини молодих пар, які живуть із батьками, переживають проблеми в статевому житті. Адже в абсолютній більшості випадків розміри жилої площі не дозволяють батькам і молодятам автономно.
Так, за даними соціологічного дослідження кампанії «Рейтинг», у віці 18-49 років тільки 54% пар займаються сексом. Дослідники з BabyCenter опитали 2000 респондентів і виявили, що 59% кохаються в присутності дитини, оскільки живуть у одній кімнаті, очікуючи, коли дитина засне. Це також стає причиною того, що молодята утримуються від зачаття дитини.
Це яскраво відображає і рівень народжуваності на Черкащині – одній із «старіючих» областей України. Рівень народжуваності в Черкаській області – один з найнижчих серед регіонів України (9,8‰ проти середньоукраїнського 10,8), нижчий він тільки у Сумській та Чернігівській областях – такі дані надає Головне управління статистики в Черкаській області. Поряд із цим Черкаська область має один з найвищих рівнів смертності в Україні (16,6‰ проти середньоукраїнського 14,7), більше тільки у Житомирській, Кіровоградській, Полтавській, Сумській та Чернігівській областях.

Молодіжні кредити – по три на область
Рятувальним «кругом» для молодих сімей мало б стати молодіжне житлове кредитування та… не так сталося, як гадалося. У 2014 році за пільговими кредитами було куплено 6 квартир: 3 в Черкасах, 2 в Золотоноші та 1 в Умані. У 2015 – планувалося 6, реально було профінансовано 3. У середньому сума кредиту становить близько 500 тис грн. Кредит розраховується залежно від складу сім\’ї: 21 квадратний метр на одну людину, плюс 20 квадратних метрів на сім\’ю. Мама однієї знайомої взяла такий кредит у доларах 10 років тому в 33-річному віці. За цей час, у зв’язку з інфляцією і стрибками долара вже виплатила дві вартості квартири й протягом найближчих 7-ми років виплачуватиме третю.

А якщо жити хочеться зараз? Не збирати по 100 гривень від зарплати, плануючи, що років через 50 якраз назбираєш потрібну суму (якщо звісно доживеш) і зможеш нарешті купити власне житло, бо які це люди «ходять по квартирах» (у сенсі знімають), хіба бомжі які?
Це вічна тема і батьків, у яких у моєму віці вже було двоє дітей і побудований колгоспом будинок навряд переконаєш. Тим більше не переконаєш бабусю, для якої будівництво будинку було справою її життя.
І навіть те, що тисячі жителів східної України, які вкладали кошти у житло, в один момент втратили свої активи (а ті, які не розбомбили тепер ні продати, ні обміняти) – теж не аргумент.
Тому я й не намагаюсь. І незважаючи на «внутрішніх гарпій» продовжую витрачати гроші на закордонні відрядження, курси, масаж і англійську. І все міцніше закріпляти свої позиції серед «бомжів», якими є майже половина українців…

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x