Здавали квартиру в оренду – задекларуйте отриманий дохід

Державна податкова інспекція у м. Черкасах нагадує громадянам, що з 1 січня до 1 травня 2016 року кампанія декларування громадянами доходів, одержаних у минулому році. Зокрема, обов’язок подавати декларацію про доходи мають ті громадяни, які в 2015 році надавали власну нерухомість в оренду (суборенду) або в житловий найм (піднайм) особі, яка не є податковим агентом. Про це «Нова Доба» дізналася в ДПІ у м. Черкасах.

«Таким фізичним особам необхідно задекларувати отримані доходи шляхом подання податкової декларації про майновий стан і доходи до територіального органу Державної фіскальної служби за місцем свого проживання», – наголошує заступник начальника ДПІ у м. Черкасах Анна Білик.
Декларація надається громадянином за новою формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859. Форма декларації з додатками до неї розміщена на головній сторінці Державної фіскальної служби України (http://sfs.gov.ua/) у розділі «Декларуємо по-новому».

Отриманий дохід від надання нерухомого майна в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) зазначається фізичною особою – платником податків у рядку 10.3 розділу II декларації та є складовою усіх доходів, отриманих платником у минулому році, загальна сума яких зазначається у рядку 10 розділу II декларації. У разі отримання доходів від надання нерухомого майна в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) заповнюється також графа 7 розділу VII.

У зазначеному розділі декларації громадянином зазначаються відомості про все нерухоме майно, що перебуває у його власності станом на кінець звітного 2015 року як на території України, так і за її межами, відповідно до категорії об’єкта нерухомого майна.
Кожній категорії об’єктів нерухомого майна призначається окремий номер: 1 – земельні ділянки; 2 – житлові будинки; 3 – квартири; 4 – садовий (дачний) будинок; 5 – гараж; 6 – водойми;
7 – інше нерухоме майно.
Кожний об’єкт нерухомого майна відображається громадянином у декларації окремо із зазначенням у відповідних графах номера категорії об’єктів, місцезнаходження (країна, адреса), року набуття права власності, загальної площі (значення вказується в квадратних метрах), значення власної частки у загальній площі (значення вказується як десятковий дріб), відмітки про надання майна в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм).

Відмітка про надання майна в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) здійснюється шляхом зазначення позначки «Х».
Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військовому збору на дохід, отриманий, зокрема, громадянином від надання власної нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) здійснюється ним самостійно та зазначається у розділі ІV. «Податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб/військового збору» декларації.

Податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб становлять 15% або 20% від отриманого доходу, з військового збору – 1,5% від такого доходу. Сплатити нараховані у декларації суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору громадяни зобов’язаний до 1 серпня поточного року.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x