Актори Черкаського драматичного освоюють чужі сцени, але мріють повернутися на свою

Актори Черкаського драматичного освоюють чужі сцени, але мріють повернутися на свою

«Театр живий!» – наголошують актори, режисери та всі працівники Черкаського драматичного. Після трагічних подій минулого літа, коли через пожежу артисти залишилися без своєї сцени та глядацького залу, їм довелося нелегко. Крім того, що нагальною проблемою став пошук місць для виступу, потрібно було ще й адаптувати постановки під нові майданчики. Та артисти не втрачають оптимізму й працюють на повну силу, дають спектаклі, їздять на гастролі й надіються, що незабаром знову виступатимуть на сцені рідного театру.

Вистави довелося переробляти під нову сцену
Після пожежі першим театром, який зголосився допомогти черкаським акторам, став Рівненський академічний український музично-драматичний театр. Потім була Полтава, Біла Церква, Кіровоград. А Театр російської драми імені Лесі Українки допоміг коштами – перерахували 75 тисяч гривень.
На сьогодні вистави театру можна побачити в основному в Будинку культури ім. І. Кулика і в Черкаській обласній філармонії.
– Було надзвичайно складно пристосовувати постановки до нової площадки, адже в нас усі спектаклі розраховані на театральну сцену. Тому цілий ряд вистав ми вже адаптували, змінили художнє оформлення, щоб воно було стаціонарним, – розповідає Варвара Присяжненко, керівник літературної частини театру.
Але не всі вистави легко переробити під нові сцени. Наприклад, така як «Великий льох», якою кілька років поспіль відкривали театральний сезон й показували в різних куточках України, зараз не грається, тому що художнє оформлення надто складне й призначене лише для театральної сцени. Для акторів це катастрофа, адже можна втратити виставу.
Однак театрали не лише виступають в обласному центрі, щомісяця драматичний театр презентує свої вистави в Золотоноші. Ось і нещодавно вони грали там «Хто в домі господар?».

Актори Черкаського драматичного освоюють чужі сцени, але мріють повернутися на свою

Ювілей, «Сцена людства» та підготовка до професійного свята
Наступний 2017 рік буде ювілейним для Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка – 85-ий театральний сезон. Артисти шкодують, що їм доведеться відзначати ювілей десь на інших майданчиках, а не в рідній домівці.
– Ми розуміємо, що до наступного року ремонт у театрі не буде зроблено. Та нам хоча би дах зробити, щоб опади не руйнували вцілілі стіни, – зазначає Варвара Миколаївна.
Театрали вже зараз готуються до ювілею, працюють над новими постановками. Зокрема, готують спектакль «Танго Марії» за мотивами п’єси Астора П’яццолли «Марія із Буенос-Айреса».
– Запропонувала нам поставити цю п’єсу київський режисер Анастасія Гнатюк. Поки що деталей не розповідатиму – це буде мюзикл у ритмі танго, – ділиться планами пані Варвара.
Зараз актори оволодівають мистецтвом цього запального танцю. У майбутньому хочуть ще поставити виставу «Мина Мазайло» Миколи Куліша. Та амбітні плани артистів на цьому не завершуються.
– До репертуару хочемо долучити виставу «Запорожець за Дунаєм». Але ця постановка, як і інші, потребує значних коштів, – говорить Варвара Миколаївна.
Незважаючи ні на що, у 2016 році черкаський драмтеатр проводитиме традиційний фестиваль «Сцена людства», який започаткований у 2006 році директором театру Володимиром Осиповим.
– Цього року приїздять дуже цікаві колективи: Театр російської драми ім. Лесі Українки з комедією «Сімейна вечеря» Марка Камолетті, Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка з виставою «Зірка, або Інтоксикація театром». Уперше на Україну приїздить театр «Зеніт» з Буркіна-Фасо, – розповіла Варвара Присяжненко.
Фестиваль проходитиме з 24 по 30 травня у приміщенні обласної філармонії.
До свого професійного свята актори презентують виставу «Тев’є-молочник», яка в репертуарі з 7 листопада 1990 року, режисером-поставником є знаменитий Алім Ситник. Та Міжнародний день театру не дуже радісним є для працівників театру.
– Яке може бути свято, коли в тебе немає своєї хати? – з гіркотою говорить Варвара Миколаївна.

Олеся Зінченко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x