У Черкасах проведено Всеукраїнську історико-краєзнавчу конференцію

У Черкасах проведено Всеукраїнську історико-краєзнавчу конференцію

25-26 березня 2016 року на базі Черкаського обласного Центру роботи з обдарованими дітьми відбулася дводенна Всеукраїнська історико-краєзнавча конференція «Державотворчі процеси в Україні: через віки у ХХІ століття». Конференція організована управлінням освіти і науки облдержадміністрації та Черкаським обласним Центром туризму, краєзнавства і екскурсії учнівської молоді (ЧОЦТКЕУМ) за сприяння Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді.

«Тільки тим історія належить, хто сьогодні бореться й живе», – ці слова Василя Симоненка стали головним епіграфом проведення конференції, адже ключовими її завданнями є здобуття учасниками знань про історичні події і факти, політичних, військових і духовних діячів державотворення на землях сучасної України, пошук шляхів подолання теперішніх проблем щодо зміцнення Української державності.

У Черкасах проведено Всеукраїнську історико-краєзнавчу конференцію

У заході взяли участь делегації з 12 областей України та пошуковці 15 районів і 4 міст Черкащини. Географія учасників охоплює майже всю Україну, адже серед делегацій були учні та їхні керівники із Сумської, Миколаївської, Закарпатської, Донецької та ін. областей. Загальна кількість учасників більше 90 осіб.

З вітальним словом на початку конференції виступили директор ЧОЦТКЕУМ Олександра Фігура, перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль, заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Оксана Сімушіна, директор Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Наталія Савченко, член Правління Національної спілки краєзнавців України, заступник директора Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Дмитро Омельченко та голова Правління Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців Василь Мельниченко.

У рамках пленарного засідання виступили Дмитро Омельченко та науковці Черкаського національного університету імені Б. Хмельницького Сергій Корновенко, Вікторія Кірєєва, Юрій Присяжнюк. Надалі юні пошуковці працювали в трьох секціях: «Державотворчі процеси на території сучасної України. Особливості боротьби українців проти поневолення і національно-визвольні рухи», «Історичні постаті в процесі державотворення на українських землях, їх роль і місце у боротьбі за звільнення народу від гніту та зовнішніх посягань, внесок у формування основ державності» та «Культура як духовна складова пошуку шляхів самоідентифікації українського народу, становлення та розвитку державності на українських землях: зміст, форми та засоби духовної і матеріальної культури».

Діти із задоволенням презентували свої пошукові роботи, слухали своїх ровесників, обмінювалися думками щодо проблем минулого й сьогодення Української державності.
Ввечері першого дня делегації з інших міст України мали змогу ознайомитися з архітектурними пам’ятками центральної частини Черкас, а на другий день – здійснити екскурсію до гетьманської столиці – міста Чигирин.

Працівники ЧОЦТКЕУМ доклали чимало зусиль, щоб конференція пройшла успішно. А підтвердженням цього стали слова подяки від учасників заходу і особливо від гостей Черкащини.

Микола Щербина

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x