30 січня – День Діда Мороза і Снігуроньки

30 січня – День Діда Мороза і Снігуроньки

Спочатку його малювали злим і жорстоким язичницьким божеством, повелителем крижаного холоду та завірюхи, який морозив людей. Одночасно й незалежно від цього образу Мороза в міському середовищі виникає і розвивається міфологічний персонаж, запозичений, як і ялинка, із Заходу. У ході створення псевдофольклорної новорічної міфології відбулося народження Діда Мороза.

У Росії новорічний дарувальник тривалий час виступав під різними іменами: Старий Рупрехт (1861) св. Миколай чи Дідусь Миколай (1870) — Санта Клаус (1914) просто Старий, що живе взимку в лісі (1894), добрий Морозко (1886), Мороз (1890-ті роки) тощо. Урешті-решт, певною мірою під впливом східнослов\’янської міфології було визначено ім\’я Дід Мороз. Ритуал його запрошення сформувався на основі стародавніх обрядів, учасники яких запрошували на Святвечір Мороза та предків. Власне, він перебрав функції предка-дарувальника.

На початку ХХ ст. Дід Мороз з\’являється як іграшка на чи під ялинкою, рекламна лялька на вітринах, персонаж дитячої літератури, маскарадна маска, дарувальник ялинки й подарунків.

30 січня - День Діда Мороза і Снігуроньки

Події
1790 — В Англії відбулися випробування першого спеціально сконструйованого рятувального судна, яке прослужило потім 40 років і допомогло врятувати життя сотень людей у штормовому морі.
1836 — На квартирі Василя Жуковського у присутності Олександра Пушкіна Микола Гоголь уперше читав уголос свого «Ревізора».
1847 — Місто Єрба Буена у Каліфорнії перейменоване у Сан-Франциско.
1868 — У Києві відкрилася музична школа (тепер — Київське музичне училище ім. Р.Ґлієра)
1894 — Чарльз Кінг із Детройта, штат Мічиган, запатентував пневматичний молоток.
1930 — Здійснений запуск першого у світі радіозонда для дослідження атмосфери, винайденого радянським метеорологом Павлом Молчановим.
1937 — Ухвалено нову Конституцію УРСР.
1992 — У Гельсінкі Україна приєдналася до членства Наради з безпеки і співробітництва в Європі (НБСЄ)
1992 — Ісландія визнала незалежність України.
1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Королівством Іспанія.
1992 — Перша канадська жінка-астронавт українського походження Роберта Лінн Бондар закінчила восьмиденну місію на човнику НАСА «Діскавері».
2004 — Створено першу статтю української Вікіпедії — Атом.
2007 — Вийшла в продаж операційна система Windows Vista.

Народились
1834 — Володимир Антонович, видатний український історик, археолог, етнограф (†1908).
1848 — Фердинанд Манліхер, австрійський інженер, зброяр, конструктор магазинної і автоматичної гвинтівок та автоматичного пістолета (придумав обойму для патронів).
1872 — Гліб Котельников, російський актор і творець ранцевого парашута (1911 рік).
1882 — Франклін Рузвельт, американський політичний і державний діяч, 32-й президент США.
1895 — Петро Дяченко, командир полку Чорних Запорожців, командир 2-ої дивізії Української Національної Армії, генерал-хорунжий УНА в екзилі.
1923 — Леонід Гайдай, російський кінорежисер, сценарист, автор популярних кінокомедій («Пес Барбос і незвичайний крос», «Самогонники», «Операція «И» та інші пригоди Шурика», «Кавказька полонянка», «Діамантова рука», «12 стільців», «На Дерибасівській гарна погода, або на Брайтон-Біч знову йдуть дощі»).
1930 — Всеволод Нестайко, український дитячий письменник.
1956 — Федір Шпиг, український економіст, фінансист, громадський і політичний діяч; президент Асоціації аматорського футболу України.
1959 — Ірина Пудова, якутська балерина.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x