Подарунок дослідникам історії Корсунщини

Подарунок дослідникам історії Корсунщини

Унікальна, цікава, необхідна, неоціненний скарб – цими та іншими епітетами характеризували нову книгу «Хрестоматія з історії Корсунщини ХІ – початку ХІХ ст.» на її презентації, що відбулась у Корсунь-Шевченківському державному історико- культурному заповіднику. Один з місцевих краєзнавців Володимир Бараненко навіть порівняв її зі скринькою з крупинками золота, добутого шляхом промивання багатьох тонн піску.
Упорядником книги є кандидат історичних наук, завідувач історичним музеєм заповідника Станіслав Степенькін. Працюючи над своєю кандидатською дисертацією та після її захисту, він «перелопатив» у різних архівах безліч матеріалів і збирав практично все, де згадувався Корсунь або ж вихідці з нашого міста. Берегти такі скарби тільки для себе він не міг, адже накопичував матеріали понад 10 років. Видання їх книгою підтримала директор заповідника, кандидат історичних наук Парасковія Степенькіна.

І ось читачі тримають в руках товстеньку, на 430 сторінок книгу, у якій вміщені документи часів Русі, Великого князівства Литовського, Речі Посполитої, Української козацької держави, початку панування Російської імперії. Це документи та уривки з наукової літератури.
Високо оцінили видання колеги упорядника – наукові працівники заповідника, а також працівники педколеджу, методкабінету відділу освіти, вчителі історії шкіл району. Вони говорили, що вміщені в «Хрестоматії…» документи дають можливість «написати не одну дисертацію», використовувати книгу на уроках історії, при написанні наукових робіт студентами та школярами. А що вже не було меж захопленим відгукам любителів історії рідного краю- про це годі й говорити. Багато з присутніх на презентації поспішили придбати книгу, адже тираж її невеликий – 200 примірників. Обов»язково потрапить вона і в бібліотеки педколеджу та навчальних закладів району.

Подарунок дослідникам історії Корсунщини

«Хрестоматія з історії Корсунщини ХІ- початку ХІХ століть» стала продовженням цілої серії краєзнавчої літератури, виданої заповідником. Це зокрема «Малий енциклопедичний словник Корсунщини», який готував практично весь науковий колектив заповідника, «Корсунь староденний» колективу авторів . «Корсунські дороги Шевченка» П.Степенькіної, «Село Квітки і квітчани: сторінки людської пам»яті» Лариси Цьоменко та Парасковії Степенькіної. Щороку виходять нові номери «Корсунського часопису»-збірника наукових досліджень працівників заповідника.
-Наше головне завдання- зберегти історію для майбутніх поколінь, -так прокоментувала появу нової книги Парасковія Степенькіна, пообіцявши,що вона далеко не остання із задумів науковців.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x