Земельні ділянки для АТОвців

На запитання учасників антитерористичної операції щодо отримання земельних ділянок та вартості розробки проектної документації на землю відповів в. о. начальника Головного управління Держгеокадастру в Черкаській області Дмитро Мироненко.

«Деякі учасники АТО впевнені, що мають право тільки на одну земельну ділянку. Інші кажуть, що мають право на всі позиції, зазначені в статті 121 Земельного кодексу України. Надайте, будь ласка, роз’яснення».

– Громадяни України мають право на безоплатне отримання шести земельних ділянок, призначених для різного використання. Про норми безоплатної передачі людям земель державної або комунальної власності йдеться в статті 121 Земельного кодексу України.
Відповідно до чинного законодавства, громадяни нашої країни мають право на отримання земельних ділянок для таких потреб: ведення фермерського господарства, особистого селянського господарства, садівництва, будівництва й обслуговування жилого будинку, для будівництва дач та індивідуальних гаражів. Правом на безоплатну приватизацію землі громадянин може скористатися лише один раз по кожному з шести вказаних вище видів, – пояснив Дмитро Мироненко. – Щодо учасників АТО, то в статті 12 (пункт 14) Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту» йдеться про пільги учасникам бойових дій та особам, прирівняних до них, зокрема про першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва й городництва. Для решти видів земельних ділянок діє загальний порядок.
Керівник обласного Держгеокадастру додав, що згідно зі статтею 122 Земельного кодексу України, земельні ділянки передають у власність або у користування з земель комунальної власності відповідних територіальних громад сільські, селищні та міські ради. А центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин і його територіальні органи розпоряджаються землею сільськогосподарського призначення державної власності за межами населених пунктів.

Юлія Вовкодав

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x