Корисні властивості березового соку

Корисні властивості березового соку

У період, коли сонце світить уже по-весняному тепло, берези прокидають від зимівлі. По їхніх стовбурах, до найменших гілочок і бруньок, біжить поживна рідина з мінералами, кислотами і вітамінами, необхідними для зростання і цвітіння дерева. Соку у беріз достатньо, тому дещо людина може використати для свого зміцнення. Інформує власний кореспондент «Нової Доби».

Сік берези додає людському організму ферменти, необхідні для підтримки імунітету. Особливо це важливо у весняний період, коли ми особ­ливо схильні до вірусних захворювань. А навіть якщо ви вже підхопили недугу, дубильні речовини напою допоможуть із легкістю побороти запалення, що почалося, і прискорити процес одужання.
Речовини, які містить березовийу сік, здатні за короткий час вивести з організму токсини. Тому його радять пити при отруєнні та алкогольній інтоксикації. А ще березовий сік містить корисні для серця калій, магній, кальцій.
Пити березовий сік рекомендують і тим, хто страждає запальними захворюваннями нирок. Завдяки сечогінним властивостям березовий сік допомагає вивести інфекцію з організму.

Сприятливо впливає березовий сік і на роботу ШКТ. Приміром, людям, які страждають від зниженої кислотності шлунка, березовий сік – не просто один із небагатьох дозволених продуктів, але і рекомендований до вживання напій, який стимулює вироблення шлунком кислоти.
Окрім впливу на внутрішні життєво важливі системи організму, березовий сік з успіхом застосовується при лікуванні різних шкірних захворювань, таких, як нейродерміт, екзема, висип і фурункульоз. Щоб покращити стан шкіри, варто просто вмиватися цим соком замість води. Косметологи вже давно узяли цілющу рідину на озброєння: за його допомогою позбавляють своїх пацієнтів від лупи і зміцнюють волосся. Для досягнення хорошого результату можна просто споліскувати ним голову.

Протипоказання

Окрім користі березовий сік здатний у деяких випадках може нашкодити людському організму. Так, якщо в людини алергія на пилок дерева берези, сік пити теж не рекомендовано. Протипоказанням для вживання цього напою є сечокам’яна хвороба. Викликаючи активне сечовиділення, березовий сік може спричинити рух каменів, що проявиться найсильнішими больовими відчуттями.
Важливо також споживати сік, зібраний у «правильному» місці.
Дерева, що ростуть неподалік магістралей і завантажених автомобільних трас, даватимуть сік, «заражений» важкими металами. Засмічувати свій організм подібними елементами просто небезпечно для будь-якої людини. Тому, перш ніж купувати березовий сік, бажано поцікавитися, в яких районах він був зібраний.

Рецепти з березового соку
Щоб довше зберегти березовий сік, із нього готують квас: нагрівають до 35 градусів, додають 15-20 г дріжджів та три родзинки на літру соку. Можна додати лимонну цедру за смаком. Після цього банку чи пляшку слід щільно закрити і лишити на тиждень-два. У підсумку отримаєте смачний, газований напій з яскравим освіжаючим смаком.
Ще один рецепт березового квасу: до 10 літрів березового соку додати сік 4 лимонів, 50 г дріжджів, 30 г меду або цукру, родзинки із розрахунку 2-3 штуки на пляшку. Розлити суміш у пляшки і витримати 1-2 тижні в темному прохолодному місці.
За умови правильного зберігання квас буде придатний до вживання протягом усього літа.
Березовий сік можна законсервувати. Найпростіший спосіб: залити його в емальований або нержавіючий посуд та нагріти його до 80-90 градусів, розлити в банки і закрутити.
Інший рецепт: у каструлю з соком додати за смаком цукор і лимонну кислоту. Закип’ятити і розлити у банки. Закупорені простерилізованими кришками банки витримати у воді близько 90 градусів 15 хвилин – для додаткової пастеризації.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x