Про здоров’я слід дбати з пелюшок

Про здоров’я слід дбати з пелюшок

У цьому твердо переконана Олена Василівна Завертайло, завідувач дитячого відділення Корсунь-Шевченківської центральної районної лікарні. У неї величезний практичний досвід: 32 роки в педіатрії і 22 з них – завідування дитячим відділенням. Не без її особистих зусиль і досвіду 2 роки тому ЦРЛ акредитована за високим медичним стандартом «Лікарня, доброзичлива до дитини».

– Кадровий потенціал нашого відділення дозволяє надавати хворим дітям медичну допомогу на найвищому рівні. От якби тільки держава більше турбувалася про матеріальне забезпечення медицини. Безкоштовні ліки маємо тільки на невідкладну допомогу, все необхідне доводиться купувати самим батькам, – розповідає лікарка.

На запитання, як змінилась картина дитячої захворюваності за останні десятиліття, Олена Василівна зазначила, що пневмонії, бронхіти, захворювання сечовивідних шляхів, як і колись, серед дитячих недуг найпоширеніші. Однак зауважила, що більше стало захворювань шлунково-кишкового тракту. Причину цього вона вбачає у погіршенні дитячого харчування. Замість домашньої їжі їх частіше годують напівфабрикатами, багато дітей зловживають готовими сухими стравами, що містять безліч хімічних консервантів.

– Здоров’я людини закладається ще в утробі матері і проявляється з перших днів життя. Якщо батьки здорові і ведуть здоровий спосіб життя, то й дитинка народжується здоровою. А щоб і виросла здоровою, батьки повинні свідомо і відповідально турбуватися спочатку про грудне вигодовування, яке ми вважаємо основою і здоров’я, й інтелекту, а потім – про раціональне харчування. У раціоні дитини має бути достатньо молочних продуктів, овочів та фруктів. Мами зараз доглядають своїх малюків переважно до 3-ох років і мають змогу годувати їх свіжими і різноманітними стравами. Для старших діток важливо, щоб мама поклала у шкільний рюкзак не бутерброд з ковбасою, а домашній пиріжок, відбивну чи котлетку. Тим більше, що зараз виникли проблеми з гарячим харчуванням у школах.

Дитина не виросте здоровою без загартування, занять спортом з раннього віку, літнього оздоровлення на узбережжі морів. Це була й залишається найкраща профілактика дитячих хвороб. На жаль, не часто побачиш татка з сином на велосипедах або з м’ячем, тому й менші, і старші школярі занадто багато часу проводять за комп’ютером. Звідси й слабі м’язи, і низький гемоглобін, і ранні сколіози та остеохондрози. Здорова дитина – найвища радість батьків. Тому й дбати про це треба ще з пелюшок, а можливо, й раніше, коли тільки плануєте стати татом і мамою, – завершує свої поради Олена Завертайло.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x