Як черкаські школярі стали ведучими Студентського телебачення

Як черкаські школярі стали ведучими Студентського телебачення

Студенти-журналісти ННІ УФСК 4 квітня приймали незвичайних гостей. До них завітали переможці VІ міського конкурсу серед школярів «Екологічна казка». Чудесне перевтілення на один день із учнів у студенти відбулося завдяки партнерові конкурсу – Черкаському буккросинг-клубу «Freebook».
Дізнавалися, де і як готують майбутніх акул пера учні черкаських шкіл № 31, № 17, № 26, № 25 та Дубіївської ЗОШ. Школярі побачили умови навчання, які створені для практичної роботи студентам-журналістам, та отримали майстер-клас від Студентського телебачення.

«Секретами» новинної тележурналістики поділилася та показала на практиці викладач кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Світлана Коваль. Вона розповіла про обладнання в телестудії: професійні відеокамери, спеціальну аудіосистему, журналістські комп’ютери, аудіо- та відеомікшери, які допомагають студентам знімати програми в прямому ефірі для YouTube та записувати їх.
Опісля юні гості спробували себе в ролі ведучих. На камеру розповідали про умови конкурсу, завдяки якому виграли цю екскурсію, про школу, а також зчитували надруковані новини.

Студентка 3 курсу спеціальності «журналістика» Ольга Гуржій познайомила школярів з «азами» монтажу, пояснила специфіку роботи в апаратній відеомонтажу, розповіла про зміну планів, чергування сюжетів, а також практично застосувала всю інформацію на прикладі в професійній програмі Adobe Premiere Pro.
– Сьогодні я дізнався багато цікавого про те, хто такі журналісти, – поділився враженнями Олександр Зорін, учень 8-А класу ЗОШ І-ІІІ ступенів № 26 імені І. Ф. Момота. – Тепер я знаю, як треба вести себе в кадрі, як ведеться запис і монтаж аудіо- та відеоматеріалів. Я ще не вирішив, яку оберу професію в майбутньому, але після сьогоднішнього дня фах журналіста мене зацікавив ще більше.

Як черкаські школярі стали ведучими Студентського телебачення

Учні черкаських шкіл також відвідали радіостудію, почули від студентки 3 курсу Дарини Дячок про особливості функціювання студентського «Радіо ЧНУ» та дізналися про авторський проект студентів, радіо «Sunfish». А на завершення спробували себе в ролі дикторів.
– Мені подобалася професія журналіста і до сьогодні, а зараз подобається ще більше. Я відвідую гурток «Юні кореспонденти» в ЦДЮТ, яким керує Надія Чередник. Деякі заняття у нас веде черкаська журналістка Галина Мазур. Надалі докладатиму всіх зусиль, щоб стати справжнім журналістом, – запевнила Діана Просяник, учениця 8-М класу гімназії №31.

Керівник буккросинг-клубу «Freebook», заступник директора ННІ УФСК з виховної роботи Людмила Солодка зауважила, що подібна розважально-просвітницька акція для школярів в інституті проводиться вперше, адже ідея для неї виникла після того, як у минулому році стали співорганізаторами творчого конкурсу для школярів.
– Оскільки конкурсанти придумували казки, власноруч створювали книги та знімали відеоролики, змагаючись за перемогу, то ми вирішили, що їм цікаво буде, хай на один день, спробувати себе в ролі студента-журналіста, -видавця та -філолога. І не помилилися, – ділиться враженнями Людмила Солодка. – Усі були задоволені, це важко було не помітити дивлячись на щасливі обличчя екскурсантів. Тепер ми готуємося до візиту дітей, які виграли сертифікати студентів-редакторів та -філологів. Цей наш перший досвід показує, що співпраця з школами в такому форматі матиме яскраве продовження.

Додому всі учасники заходу поверталися з гарним настроєм, яскравими враженнями та подарунком – святковим випуском газети «Наш Національний». Над цим виданням уже не один рік працюють у творчому тандемі кафедра журналістики, реклами та PR-технологій й кафедра видавничої справи, редагування й теорії інформації.

Олена Фесенко, Альона Дубова, студентки 2-Ж курсу ННІ УФСК

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x