Прийнятий сьогодні бюджет є бюджетом проїдання, а не розвитку

Бюджет Черкаської області сьогодні прийняли на сесії облради. Депутати фракції \”Батьківщина\” відмовилися брати участь у цьому фарсі, на який перетворилося загалом все засідання. Думку опозиції ігнорують, приймаючи (чи не приймаючи) потрібні рішення голосами проладної кишенькової більшості.

Мої зауваження по бюджету сьогодні відмовилися слухати на засіданян постійної комісії – не дали слова, хоча ще був час.
Від імені фракції \”Батьківщини\” заявляю, даний бюджет є бюджетом проїдання, а не розвитку. Майже усі видатки передбачені на оплату праці, комунальних послуг, ремонти і т.д. Тобто він являється бюджетом \”виживання\”. Резервний фонд залишається занадто великим (2млн), якісь «інші видатки» майже 4,5 млн. Знову як і в минулому році йде занадто коштів на висвітлення діяльності , утримання ОДА та Обласної ради. Усі видатки, що передбачені на 2014 рік на соціальну сферу не змінюються за умови зростання інфляції, рівня цін. Ще можу додати наступне: джерелом наповнення місцевих бюджетів може бути скорочення витрат на центральну владу і репресивний апарат (утримання президента, парламенту, уряду, СБУ, Генпрокуратури, МВС і судів). Це на 2,3 млрд більше, ніж минуло річ. Також перехід на єдині принципи нарахування пенсій (загальну систему пенсійного страхування згідно єдиного Закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Тобто таким же самим чином, як і для 90% наших українських громадян) для Президента України, народних депутатів України та членів Уряду.
Загалом депутатів фракції Черкаської обласної ради ВО «Батьківщина» турбує питання щодо виконання обласного бюджету за 2013 року в зв’язку з недофінансуванням заходів, які зазначені в Програмі економічного і соціального розвитку Черкаської області на 2013 рік, про що свідчать відповіді керівників департаментів різних напрямків на наші депутатські звернення.

Як я вже писала, економічний та соціальний стан розвитку Черкаський області сьогодні бажає бути кращим. Зокрема, темпи промислового виробництва за останні два роки мають стійку тенденцію до зниження.

У промисловому комплексі , який забезпечує більше чверті валової доданої вартості в області, виробництво зменшено проти відповідного періоду попереднього року на 5,4 відсотка. Зменшення промислового виробництва відбулося в основному через спад у машинобудівній галузі – на 23,5 відсотка, хімічній – на 7,8 відсотка та харчовій – на 7,5 відсотка. В харчовій галузі має місце тенденція до зменшення виробництва горілчаних виробів (за січень-листопад – спад на 19,9 відсотка). Також очікується зменшення виробництва цукру порівняно з відповідним періодом минулого року, що викликано, в тому числі і його достатністю для забезпечення необхідного рівня продовольчої безпеки області.
На 19,3% зменшився зовнішньо торгівельний оборот області. Зокрема – на 21,3% знизився обсяг експорту, на 15,8% – імпорту. Черкащина втрачає ринки збуту, що не може не позначитися на загальному економічному становищі області.

Негативна тенденція в поточному році виявилася і в галузі будівництва. Обсяги введеного в експлуатацію житла зменшилися майже на 10%. В області існує низка житлових програм. Прикро, але вони виконуються заледве на 10%. В охороні здоров\’я більша половина програм лишилися невиконаними. До прикладу, добудова акушерського корпусу міського пологового будинку в Умані – не розпочато; завершення реконструкції покрівлі діючого 3-поверхового корпусу стаціонару лікарні в Городищі – не розпочато; будівництво інфекційного корпусу районної лікарні в Монастирищі – не розпочато; будівництво І-ІІ черги в центральній районній лікарні в Червоній Слободі – не розпочато.
Із 27 програм, запланованих до виконання в нинішньому році по освіті, не виконано більш ніж половину.

Особливо потерпають через недофінансування з бюджетів села Черкащини. Обсяги фінансування жителів сіл нашого краю суттєво відстають від інших областей. І така тенденція зберігається упродовж останніх років. За статистикою, якщо в нинішньому році на черкаського селянина виділили з бюджету 85 копійок, то в середньому по Україні цей показник становить 3,36 грн.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x