В області проживає понад 114 тис осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС

В області проживає понад 114 тис осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС

Перебіг заходів з нагоди тридцятої річниці вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС обговорили в обласній адміністрації під час засідання за участі представників структурних підрозділів ОДА, громадських організацій чорнобильців та інших.
Перший заступник голови Віталій Коваль зазначив, що поряд з іншими категоріями громадян необхідної уваги та підтримки потребують учасники ліквідації наслідків аварії, їхні родини. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі ОДА.

– Можемо апелювати лише тими коштами, які на сьогодні реальні в рамках обласного та місцевих бюджетів. Однак не повинні забувати про фінансову децентралізацію, – зазначив Віталій Володимирович, – яка спонукала нас звернутися до районних, сільських, селищних рад, міськвиконкомів із тим, щоб вони також виділили відповідні фінанси. Маємо разом з громадськими організаціями напрацювати пропозиції і рекомендації, які можуть бути враховані в держбюджеті, зокрема щодо забезпечення цієї категорії населення житлом, транспортом, відповідними соціальними виплатами.

Заступник директора Департаменту соціального захисту – начальник управління соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та інвалідів Тетяна Касян повідомила, що нині в області проживає понад 114 тисяч громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них більше 7 тисяч – інваліди, 50 – дітей-інвалідів. Цьогоріч для забезпечення їх пільгами та компенсаціями з державного бюджету спрямовано 63 млн грн. За бюджетною програмою «Пільги на медичне обслуговування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» з обласного бюджету виділено 8,1 млн грн (торік – 7,6 млн грн).
Скрізь по районах та містах області заплановано обстеження матеріально-побутових умов проживання інвалідів-чорнобильців, вдів загиблих учасників ліквідації наслідків аварії; залучення коштів місцевих бюджетів, організацій та підприємств для надання матеріальної допомоги інвалідам-чорнобильцям, сім’ям загиблих. Між тим, для надання натуральної та грошової допомоги учасникам ліквідації, вдовам у місцевих бюджетах передбачено 577 тис грн.

Тетяна Касян сказала, що в Черкасах 26 квітня планують здійснити ходу від Театральної площі до Соборного скверу, в якій візьмуть участь вдови померлих учасників ліквідації наслідків аварії, ліквідатори, курсанти інституту пожежної безпеки, представники громадських організацій. Також традиційно покладуть квіти до пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобиля», проведуть молебень.
Поміж інших заходів: упорядкування території навколо пам’ятних знаків; відзначення, нагородження ліквідаторів; проведення тематичних уроків, конкурсів учнівських творів, зустрічей учнів з учасниками ліквідації аварії, тематичні виставки, круглі столи, конкурси, диспути в навчальних закладах, перегляди тематичних фільмів та ін.
У ході засідання заслухали думки представників громадських організацій чорнобильців, зокрема пропозиції щодо відзначення 30-их роковин, забезпечення пільгами чорнобильців.

Довідково:
Торік для лікування та обстеження чорнобильців за бюджетною програмою «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» використано 1,5 млн грн. З них відповідно до поданої потреби, обласній лікарні придбано ліки на майже 249 тис грн, обласному онкологічному диспансеру майже на 1 296 тис грн. Для закупівлі послуг санаторно-курортного лікування постраждалих громадян за напрямом з Держбюджету виділено 5,7 млн грн. На сьогодні, структурними підрозділами з питань соціального захисту населення укладені договори на закупівлю 171 путівки на суму 823,1 тис грн.
Забезпечення житлом:
– м. Ватутіне – у 2015 році виділили квартиру з житлового фонду міста;
– м. Канів – прийняте рішення про купівлю квартири ліквідатору І категорії;
– Жашківський – 50 тис грн із районного бюджету за умови співфінансування з міського бюджету;
– Шполянський – у лютому 2016 року вручений ордер на квартиру ліквідатору І категорії.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x