У Нацраді пояснили, чому вимкнули «Антену»

У Нацраді пояснили, чому вимкнули «Антену»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення готова найближчим часом розглянути питання про надання ліцензії на мовлення кабельного телеканалу «Антена» у Черкасах після того, як регулятору будуть надані у повному обсязі відповідні документи, зокрема – щодо прозорості власності мовника. Про це «Новій Добі» повідомила заступниця голови Нацради Уляна Фещук.

За її словами, відключення черкаського телеканалу «Антена» відбулось через те, що попередня ліцензія на мовлення закінчилась, а отримати ліцензію на іншу юридичну особу телекомпанія не встигла.

Уляна Фещук повідомила, що ТОВ «Телекомпанія Антена» не подавало документи на продовження ліценції на мовлення у кабельній мережі. Замість того був не в повному обсязі поданий пакет документів на отримання ліцензії іншою юридичною особою, яка не є ліцензіатом Нацради.

«Засновником цієї юридичної особи є громадська організація. Заявник не надав Національній раді документів згідно вимог закону «Про телебачення і радіомовлення» щодо прозорості медіавласності, який вимагає надання, зокрема, відомостей відповідно до декларації кінцевого бенефіціарного власника. Ми вважаємо, що кінцевим власником у даному випадку є або правління громадської організації або її голова, оскільки загальними зборами йому делеговані повноваження щодо управління і прийняття рішень, а відтак він має можливість здійснювати вирішальний вплив на господарську діяльність суб’єкта інформаційної діяльності. Повного пакету документів ми, на жаль, не отримали», – сказала Уляна Фещук.

За її словами, останнє долучення до пакету документів було зроблене 30 березня. «Насправді пакет документів мав велику кількість зауважень, які вони поступово виправляли. Зауваження були у юридичного, контрольно-аналітичного управління, управління радіочастотного ресурсу тощо. Твердження ж телекомпанії про те, що Нацрада не попереджала про закінчення ліцензії 3 квітня і припинення на цій підставі мовлення телеканалу, взагалі абсурдне – Національна рада не попереджає мовників про закінчення строку дії їхньої ліцензії, одним із зобов’язань мовника, у випадку, якщо він хоче продовжувати мовлення є вчасно, не раніше ніж за 210 і не пізніше як за 180 днів до закінчення строку дії ліцензії, подати заяву про продовження дії ліцензії», – сказала заступниця голови Нацради.

За її словами, документи були подані 18 лютого, і за період до 3 квітня були здійснені три долучення, останнє з яких – наприкінці березня.

«При цьому ми розуміли, що ліцензія закінчується, і ліцензіату треба виправляти зауваження якомога скоріше», – сказала вона.

Водночас заступниця голови Нацради спростувала звинувачення на адресу представниці Нацради у Черкаській області Надії Горбаченко, яка буцімто вплинула на кабельного оператора з метою відключення телеканалу «Антена». «Ну як можна було домовитись с Нацрадою про те, щоб продовжувати мовлення після закінчення ліцензії? Це порушення законодавства, і до обов’язків Надії Горбаченко належить моніторинг дотримання закону всіма мовниками», – зазначила вона.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x