Поживний та дієтичний топінамбур

Поживний та дієтичний топінамбур

На перший погляд, коренеплід топінамбура (або, як його ще називають, «земляної груші») може здатися абсолютно неапетитним. Однак не слід відмовлятися від його розведення та споживання – овоч цей легкий у вирощуванні, урожайний, смачний, дієтичний та лікувальний.

Земляна груша вшестеро врожайніша за картоплю, не переводиться на одному місці понад 30 років, а викопані бульби впродовж двох місяців не втрачають своїх лікувальних властивостей.
Топінамбур – продукт номер один для діабетиків: у ньому міститься рекордна кількість інуліну, який регулює діяльність підшлункової залози і рівень цукру в крові.
Також цей коренеплід працює як своєрідна «щітка», яка очищає кишечник від шлаків. І все завдяки волокнистій структурі земляної груші. Крім того, плід має проносні властивості, тому якщо у вас млява моторика кишечника, топінамбур – ідеальний засіб вирішення проблеми.
Високий вміст калію в цьому чудовому коренеплоді допомагає боротися з серцевими недугами, захищаючи і зміцнюючи серце.
Клінічно доведено: регулярне споживання топінамбура допомагає запобігти виникненню злоякісних пухлин в організмі.

Позитивно впливаючи на стан організму в цілому, очищаючи і зміцнюючи його, земляна груша стоїть і на сторожі чоловічого здоров’я: сирий, смажений, тушкований і варений топінамбур дуже корисний чоловікам у будь-якому віці, оскільки коренеплід не тільки допомагає зберігати потенцію до старості, але і перешкоджає розвитку аденоми простати – найчастішої проблеми, що виникає у чоловіків зрілого та похилого віку.
Топінамбур багатий різними мінералами, серед них – калій, магній натрій. Організм їх втрачає під час хвороб, жорстких дієт, прийому сечогінних препаратів, отруєнь, які супроводжуються діареєю або блюванням. Тому, щоб ліквідувати дефіцит мінералів в організмі та повернути собі сили після важкого періоду, дієтологи радять вживати топінамбур.

Мало хто знає, що більшість дієтологів рекомендують їсти топінамбур тим, хто хоче схуднути. «Земляна груша» багата вуглеводами, які людський організм перетравлює довго. Потрапляючи в шлунок, вони розбухають, тим самим створюючи враження повної ситості. Тому після вживання страви з топінамбура почуття ситості не полишає людину тривалий час.

Незважаючи на те, що у топінамбура є маса переваг, як завжди, знайдеться кілька недоліків, вірніше обмежень. Не рекомендують вживати коренеплід у сирому вигляді, оскільки в такому разі вас може спіткати сильний метеоризм та розлад кишківника. Особливо слід бути обережними людям, які мають проблеми з системою травлення.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x