У Черкасах пом’янули загиблих учасників АТО

У Черкасах пом’янули загиблих учасників АТО

«Це не та дата, яка залишиться назавжди, цей захід просто перенесеться на іншу дату – день перемоги», – жінка загиблого бійця батальйону «Донбас» Олена Ложешнікова
«Пам’ять героїв» – загальноміські патріотичні заходи, вперше організовані у Черкасах. Їх приурочили до другої річниці з початку антитерористичної операції на сході України. Спочатку у сквері «Соборний» поклали квіти до пам’ятного хреста загиблим бійцям АТО та відслужили панахиду за полеглими. Після цього відбулася хода від площі Б.Хмельницького до Долини троянд. У ній взяли участь демобілізовані бійці, родини учасників АТО, прикордонники та інші військові, студенти черкаських ВНЗ. Про це повідомляє Громадське ТБ: Черкаси.

– Сьогодні два роки, як почалась АТО. Цей день – зовсім не свято, а день трауру, жалоби, день пам’яті про наших друзів і побратимів, які загинули під час бойових дій, – говорить Валентин Попович, старшина 2 роти охорони батальйону «Черкаси», що воював у с. Петрівське Донецької області. – Нас запросили усіх, хто брав участь в АТО. Ми там воювали за простих людей України, тримали оборону до кінця.
Під час ходи учасники скандували гасла «Слава Україні! Героям Слава!», «Слава героям АТО», «Крим, Донбас – це Україна», «Разом і до кінця». У руках деякі бійці тримали портрети своїх побратимів, які загинули в зоні АТО:

– Це портрет мого бойового друга, Дмитра Пожарського, командира відділу. Він загинув під Волновахою від мінометного обстрілу, – розповідає Дмитро Носенко, що служив під Волновахою Донецької області. – Сьогодні ми зустрічаємося з нашими хлопцями, згадуємо наші фронтові будні, загиблих друзів. У нашому батальйоні корінних черкащан мало, переважно всі – з області, тож хочеться зустрітися й поспілкуватися. Я думаю, такі потрібні заходи, щоб люди пам’ятали загиблих наших товаришів і про нас не забували, щоб любили свою країну і щоб максимально допомагали нашим воїнам, які зараз перебувають у зоні АТО і яким дуже важко на передовій, але вони відстоюють нашу країну та її незалежність.

Хода завершилася у Долині троянд невеликим мітингом пам’яті. На честь загиблих бійців запалили фаєри та вшанували їх хвилиною мовчання. Після цього всіх пригостили польовою кашею.
Дружина загиблого бійця батальйону «Донбас» Олена Ложешнікова каже, що сьогоднішній день для неї – це день пам’яті.
– Чому він приурочений до дня початку війни? Я вас запевняю, це не та дата, яка залишиться назавжди, буде дата – день перемоги. І цей захід просто перенесеться на іншу дату, я думаю, вона буде скоро. Але такі заходи потрібно обов’язково проводити по всій Україні, тому що люди повинні не просто знати імена героїв, які віддали своє життя, а мають розуміти, що є справжні захисники, що є армія, добровольчі батальйони, і цих людей потрібно поважати за те, що вони захищають країну.

Чоловік Олени – колишній співробітник міліції, сам прийняв рішення піти на війну, хоч родина і не хотіла його відпускати:
– Це було чоловіче рішення. Він не радився із нами, а просто поставив перед фактом, що просто повинен бути там. Він не часто розповідав, у яких містах воював, але загинув під час виходу з Іловайського котла.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x