Відсьогодні діють нові правила оцінки майна

Відсьогодні діють нові правила оцінки майна

Першого лютого починають діяти нові правила оцінки нерухомості для цілей оподаткування. Відтепер жодна угода купівлі-продажу квартири або будинку не буде оформлена нотаріусом, якщо в реєстрі Фонду державного майна не буде звіту про оцінку цього майна, виконаного сертифікованим спеціалістом. Більше того, новий порядок проведення оцінки поширює свою дію і на рухоме майно. Про це «Новій Добі» повідомили в юридичній агенції «ПРАВ.КОМ».

За нормами податкового законодавства, оподаткуванню підлягає дохід, отриманий від продажу об’єкту нерухомості, виходячи з ціни, вказаної в договору, але не нижче оціночної вартості. Тому, при нарахуванні податків і зборів орієнтуються саме на оціночну вартість. На переконання розробників, новий порядок ведення оцінки, суть якого полягає в обов’язковому ліцензуванні спеціаліста та включенні відомостей про оцінку до загальнодержавного реєстру, має на меті зробити ринок нерухомості більш прозорим і цивілізованим.

Щоб замовити оцінку майна по-новому, потрібно обрати сертифікованого оцінювача в реєстрі ФДМ України. Вартість оцінки регулюється ФДМУ, та наразі складає 300 гривень на всій території України.

Відтепер робота оцінювача автоматизується, і ведеться у спеціальній програмі. Комп’ютерна програма формує оціночну вартість, виходячи із знайдених аналогів. Тому, експерти радять давати якомога більше відомостей про об’єкт оцінки (розташування, інфраструктура, тип будівлі, час її зведення, матеріали стін, наявність балконів, ліфтів, вбудованих меблів, сигналізації, стан підлоги тощо). Після оплати замовником, оцінювач починає розшукувати аналоги, на основі цін на які і вираховується оціночна вартість комп’ютерною програмою. До речі, обов’язкова вимога щодо особистого огляду об’єкта оцінки, скасована. Тому, сертифікований оцінювач за замовленням може оцінити нерухомість у будь-якому регіоні України.

Результати оцінки зберігаються в реєстрі Фонду держмайна України, і залишаються чинними протягом шести місяців. У разі не укладення угоди протягом цього строку, виникає необхідність заново замовляти оцінку майна.

Корисно знати.

Які документи необхідні для оцінки вартості квартири?

Свідоцтво про право власності або інший право встановлювальний документ (договір купівлі-продажу, рішення суду, договір міни, дарування тощо)

Технічний паспорт

Паспорт і ідентифікаційний номер

Відомості про наявність обтяжень (застава, боргові зобов’язання, угоди, контракти, договори тощо (за наявності)

Фотографії нерухомості (за бажанням замовника)

Скільки платити податків?

0% – якщо продається нерухомість не частіше одного разу на три роки;

5% – у разі продажу нерухомості, якою продавець володіє менше трьох років;

15% – якщо нерухомість продає іноземець

Як знайти сертифікованого оцінювача?

З реєстром оцінювачів та суб’єктів оціночної діяльності можна ознайомитися на офіційному сайті ФДМ України тут

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x