Чи зараховують у спецстаж військову службу?

«Чи зараховують у спецстаж, що дає право на виплату грошової допомоги в розмірі 10 пенсій, військову службу?»
Іван Володимирович, Звенигородський район

– Згідно з пунктом 7 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон), у разі призначення пенсії за віком виплачують грошову допомогу, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі 10 місячних пенсій особи станом на день її призначення. Право на грошову допомогу мають особи, які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого в статті 26 Закону, працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е» – «ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», і мають страховий стаж (для чоловіків – 35 років, для жінок – 30) на таких посадах, а також якщо вони до цього не отримували будь-яку іншу пенсію, – пояснює заступник начальника управління ПФУ у м. Черкаси Наталія Сергієнко. – Порядок обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 р. № 1191.

Згідно із цим Порядком, до страхового стажу, що дає право на виплату грошової допомоги, зараховують періоди роботи в закладах та установах державної й комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е» – «ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та які передбачено, зокрема, у Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 р. №909 (далі – Перелік).
Час військової служби зараховують військовослужбовцям у спеціальний стаж, який дає право на пенсію за вислугу років, за умови, що особа служила на посадах та в установах, передбачених у Переліку. А тому в спецстаж, що дає право на виплату грошової допомоги, цю службу зараховують за умови, що військова служба відбувалась на посаді та в установах, передбачених у Переліку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x