Найтяжче отримати статус учасника АТО воїнам, які дійсно воювали

Найтяжче отримати статус учасника АТО воїнам, які дійсно воювали

Тема несправедливого або незаконного отримання статусу учасника бойових дій піднімається протягом останнього року регулярно. Йдеться про можновладців, які отримали цей статус практично ні за що, про чиновників і представників силових структур, які активно займаються «військовим туризмом», результатом якого стає корочка з усіма відповідними пільгами й можливість уникнути люстрації, і про всі ті випадки, коли отримання статусу ніби й законне, але абсолютно не логічне, адже фактично людина участі в бойових діях не брала, і навіть у зоні ведення активних бойових дій не була.

За даними Кабінету Міністрів України, станом на початок 2016 року статус учасника бойових дій отримали більше 156 тисяч осіб. При цьому тих, хто офіційно брав участь у бойових діях, у країні налічується, за різними даними, близько 60 тисяч осіб. Різниця вражаюча. А тепер згадайте про пільги, які має кожен учасник бойових дій. Причому на деякі з них (наприклад, на комуналку) мають право не тільки самі учасники, а й члени їхніх родин. Отже, навантаження на бюджет держави колосальний. Щодо міста Черкаси, за інформацією Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради, на сьогоднішній день пільги на оплату комунальних послуг оформили 1 057 учасників бойових дій, 36 інвалідів війни і 42 члени сімей загиблих воїнів. І це не остаточні цифри, адже кількість осіб, які набувають статусу учасника бойових дій, щодня збільшується, бо війна триває. І несправедливість надання горезвісного статусу так само має місце.

Парадоксально, але найтяжче отримати посвідчення учасника бойових дій добровольцям, які пішли воювати під час першої хвилі. Оскільки документація того періоду носить досить уривчастий характер або й повністю відсутня. Натомість чиновники, які заїхали в зону антитерористичної операції на кілька годин, дуже швидко мають усі відповідні документи й пільги. Різниться і відношення структур, що оформлюють статус учасника, до тих і інших. Отже, незадоволення суспільства щодо цієї проблеми неабияк зростає.

Юлія Вовкодав

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x